Doneer Vrijwilligers
Winnaar Utrechtse Erfgoedprijs '23

Erfgoedcentrum Driebergen

Collectie Albert Verwey
Winnaar Utrechtse Erfgoedprijs '23

Erfgoedcentrum driebergen

Erfgoedcentrum Driebergen winnaar Utrechtse Erfgoedprijs '23

do 23 november 2023 11:00

Erfgoedcentrum Vroeger en Nu in Driebergen is winnaar van de Utrechtse Erfgoedprijs 2023. Het centrum krijgt de prijs voor het plan om gedichten van de vroeg gestorven dichter Alex Gutteling (26) op muziek te zetten en online toegankelijk te maken voor een groot publiek. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.500 euro verbonden, dat beschikbaar is gesteld door de provincie Utrecht.

Vrijwilligers van historische vereniging Vroeger en Nu zorgen voor het gelijknamige museum en de Oude Begraafplaats in Driebergen. Het centrum krijgt de Utrechtse Erfgoedprijs 2023 voor het op een nieuwe manier ontsluiten van gedichten van Alex Gutteling (1884-1910) die begraven ligt op de Oude Begraafplaats. De gedichten worden met Nederlandstalige muzikant Harold K op muziek gezet en zijn toegankelijk via een QR-code. Ook is er een samenwerking met kunstenaar Max Cremer.

Juryvoorzitter Ivo Brautigam (Landschap Erfgoed Utrecht) over de winnaar van de Utrechtse Erfgoedprijs: "Vroeger en Nu zet zich al jaren op een creatieve manier in voor het behoud van erfgoed. Dat doen ze bijvoorbeeld door gedichten digitaal toegankelijk te maken voor het publiek."

Over Alex Gutteling 
Henricus Zacharias Alexander (Alex) Gutteling werd op 3 september 1884 geboren in Bondowoso (Java) en stierf op 12 november 1910 op 26-jarige leeftijd in Driebergen. De Nederlandse dichter, criticus en vertaler debuteerde vier jaar eerder, in 1906 met Een Jeugd van Liefde. In 1911 verscheen postuum zijn bundel Doorgloeide Wolken. In 1912 verscheen Guttelings onvoltooide vertaling van John Miltons episch gedicht Paradise Lost (Zang I-VI), later voltooid door Albert Verwey (Zang VII-XII). Gutteling schreef verder voor tijdschrift De Beweging.

Kunstenaar en initiatiefnener Max Cremer wil aan de hand van Gutteling's werk en leven de huidige bewoners van Driebergen met elkaar verbinden en zo een eigentijdse variant van De Beweging opzetten. Een beweging die de participatie van lokale bevolking nastreeft. Een onderwerp waar Cremer zich mee bezighoudt is bijvoorbeeld kolonialisme en de Utrechtse Heuvelrug.

Over de Utrechtse Erfgoedprijs

De Utrechtse Erfgoedprijs is een initiatief van Landschap Erfgoed Utrecht en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht. De prijs wordt jaarlijkse toegekend aan organisaties die zich inzetten voor de bekendheid van erfgoed met een vernieuwend idee. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.500 euro verbonden.

De jury bestaat uit voorzitter Ivo Brautigam (directeur Landschap Erfgoed Utrecht), Lysette Jansen (directeur Nederlands Volksbuurtmuseum), Sheila Reda (junior curator Mauritshuis), Elisabeth Wiessner (netwerkcoördinator zichtbaar bij het NDE) en Marianne de Rijke (senior adviseur musea en erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht).

Partner Utrechtse Erfgoedprijs

Liever persoonlijk contact?

Marianne helpt je graag verder

Marianne de Rijke

Senior adviseur musea en erfgoed / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219782 M.deRijke@landschaperfgoedutrecht.nl