Help mee de weidevogels beschermen

De eerste kieviten buitelen al weer boven de akkers. Boeren pompen water op de weilanden om de grutto’s welkom te heten. Het is nu nog een beetje koud, maar binnenkort komt het voorjaar en het eerste kievitsei er weer aan! De weidevogels horen bij ons Nederlandse landschap, ze horen bij het voorjaar. Geniet u ieder voorjaar ook van de roep van de grutto en de duikvluchten van de kievit? Om de weidevogels te helpen bij het overleven in ons drukke landschap zetten honderden Utrechtse vrijwilligers zich in. Ook u kunt een bijdrage leveren om deze cultuurvogels te behouden.

Wat doet een weidevogelbeschermer?
Als weidevogel vrijwilliger leert u de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leert u waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met 2 stokken. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daardoor kunnen meer weidevogels overleven.

Cursus beginnende weidevogelvrijwilligers
Heeft u nog geen ervaring? Geen enkel probleem. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen voor beginnende weidevogelvrijwilligers. Via de lokale weidevogelgroep kunt u aangemeld worden. Ook krijgt u begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer als u het veld in gaat.

Kijk hier voor de vacature en aanmelding.

Dit bericht is geplaatst op 22 februari 2018.