Hulp voor kievit en boer

Ook voor de kieviten in de provincie Utrecht is de lente in volle gang. Op vele weilanden, maar met name op akkers, liggen er veel nesten met broedende kieviten. Juist op een moment dat de boer ook aan de slag wil met zijn akkers en later ook de weilanden. Een hele drukke periode voor de boer en de kievit dus. Gelukkig zijn er weidevogelbeschermers zoals Flip actief in de provincie Utrecht die zowel de boer als de weidevogels helpen.Boer Janmaat wil het onkruid op zijn akker doodspuiten om er later maïs te kunnen inzaaien, net op een stuk waar vele kieviten actief zijn. Weidevogelbeschermer Flip helpt boer Janmaat graag om de eventuele nesten te beschermen. Na onderling overleg gaat Flip op pad om de nesten op te sporen en te markeren. Er blijken maar liefst 16 nesten van de kieviten te liggen. Flip wordt ingeschakeld wanneer de loonwerker het land gaat bewerken. 

Flip zorgt er tijdens de werkzaamheden voor dat de 16 nesten tijdelijk worden afgedekt, waardoor de nesten schoon en droog blijven. Het is hard werken, maar het resultaat is er naar: 16 nesten met 4 eieren zijn bespaard gebleven en hebben een kans gekregen om uit te komen. Fantastisch werk dat tot stand is gekomen door een goede samenwerking tussen de boer, weidevogelbeschermer en de loonwerker. Ook bij het ploegen van het land is Flip weer aanwezig om de weidevogels een handje te helpen.  

Ook weidevogelvrijwilliger worden?
Lijkt het je ook interessant en leuk om de weidevogels te beschermen op de akkers en weilanden van ons mooie Utrechtse cultuurlandschap? Neem dan contact op met Landschap Erfgoed Utrecht. Ervaring is niet vereist en je bent er ongeveer 1 dagdeel per week in de lente mee kwijt.

Kijk hier voor alle weidevogelgroepen bij u in de buurt.

Dit bericht is geplaatst op 18 april 2014.