Landschap Erfgoed Utrecht enthousiast over inzet UNESCO World Heritage Volunteers

Vrijwilligers uit de hele wereld zetten zich in voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op woensdag 10 september hebben gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht en wethouder Rob Zakee van de gemeente Bunnik één van de insectenhotels onthuld in de weilanden achter boerderij Nieuw Slagmaat aan de Marsdijk. UNESCO World Heritage Volunteers hebben de insectenhotels gemaakt die langs het Kidsproof Klompenpad-in-aanleg komen te staan. Het Kidsproof Klompenpad is een initiatief van Landschap Erfgoed Utrecht.

Voor het Klompenpad-in-aanleg maakten de internationale vrijwilligers ook uilenkasten en een hekwerk met overstap zodat er voor het klompenpad een doorsteek komt naar het trekvlot over de tankgracht dat de vorige groep UNESCO-volunteers in 2013 jaar al maakte. Op deze manier dragen de UNESCO-vrijwilligers er aan bij dat recreanten en omwonenden kunnen genieten van de Waterlinie en de geschiedenis van dit toekomstige werelderfgoed kunnen beleven. Gedeputeerde Pennarts:”Dat er zo veel vrijwilligers uit de hele wereld hier naar toe zijn gekomen, geeft aan hoe bijzonder de Nieuwe Hollandse Waterlinie is. ‘’

Ambassadeurs van de linie
Volgens wethouder Zakee is het geweldig dat de UNESCO-vrijwilligers komen helpen en het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie mee terug nemen naar hun eigen land.  Van 30 augustus tot 14 september 2014 is voor het tweede, achtereenvolgende jaar een groep van twintig, jonge UNESCO World Heritage Volunteers uit de hele wereld in de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Twee weken lang werken de vrijwilligers mee aan projecten in de linie. Met als doel aandacht te geven aan het toekomstige werelderfgoed. Want de Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de voorlopige lijst van UNESCO-werelderfgoederen.

Landschap en cultuurhistorie beleven
Het Kidsproof Klompenpad gaat Fort Vechten verbinden met het speelbos Nieuw Wulven bij Houten en loopt over het weiland bij boerderij/landwinkel Nieuw Slagmaat. Eigenaar Djûke van der Maat stelt haar erf vrijwillig open voor wandelaars. Met deze wandelroute zorgt Landschap Erfgoed Utrecht voor betere beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie. Volgens Hélène Hine van het LEU komen zo landschap, recreatie, erfgoed, educatie én economie samen. De insectenhotels zijn goed voor de insecten die de fruitteler op hun beurt helpen bij de biologische bestrijding van plagen in de fruitteelt. Met het concept Kidsproof maakt het LEU de wandelingen ook aantrekkelijk voor gezinnen met (jonge) kinderen. De verwachting is dat dit eerste Kidsproof Klompenpad in 2015 opengesteld wordt.

UNESCO’s World Heritage Volunteers
In het World Heritage Volunteers programma van UNESCO werken jonge vrijwilligers uit de hele wereld samen aan projecten in Werelderfgoederen. Het programma biedt jongeren de kans om grenzen over te steken, andere culturen te ontmoeten, gezamenlijk natuurgebieden te behouden, archeologische vondsten te herstellen en lokale gemeenschappen bewust te maken van hun erfgoed. In 2013 vonden er wereldwijd 50 vrijwilligersprojecten plaats bij 40 Werelderfgoederen. Samen met SIW Internationale Vrijwilligersprojecten en Landschap Erfgoed Utrecht organiseert het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie het UNESCO-vrijwilligersproject in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Verder zijn gemeente Utrecht, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Defensie, het Waterliniemuseum, Stichting Fort Nieuwersluis en Fort aan de Klop betrokken bij het vrijwilligersproject.

Dit bericht is geplaatst op 11 september 2014.