Recordaantal mensen komt in beweging tijdens de Natuurwerkdag

De Natuurwerkdag, die op 3 november plaatsvond op meer dan 500 locaties, heeft een recordaantal deelnemers in beweging gebracht. In Utrecht kwamen ruim 1.100 mensen in actie.  “We hebben een recordaantal locaties weten te organiseren en daar is ook een recordaantal mensen op afgekomen. Alhoewel wij veel met vrijwilligers werken, blijf ik het bijzonder vinden dat zoveel mensen zich willen inzetten voor de natuur. Maar het is ook bittere noodzaak”, zegt directeur van Landschap Erfgoed Utrecht Ivo Brautigam.

In Utrecht was een speciale openingslocatie op Landgoed Oostbroek. De dag werd geopend door Mirjam Maasdam, gedeputeerde van de provincie Utrecht, Saskia van Dockum, directeur van het Utrechts Landschap en Ivo Brautigam, directeur van Landschap Erfgoed Utrecht. Mirjam Maasdam: “De Natuurwerkdag laat zien dat veel inwoners in de provincie Utrecht hun handen uit de mouwen willen steken voor het landschap. Daarmee zetten ze zich in voor hun eigen groene omgeving. En het is belangrijk dat Landschap Erfgoed Utrecht, met steun van Provincie Utrecht, deze vrijwilligers ondersteunt.”

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Ivo Brautigam. “Op maar liefst 51 locaties kon iedereen een dagje de handen uit de mouwen steken om het landschap in de eigen omgeving mooi te houden. Dat is heel belangrijk, want het is 5 voor 12 voor het Nederlandse landschap. Al het werk dat verzet is op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur en erfgoed. Samen aan het werk voor leefruimte voor de ringslang, een nestelplek voor vogels of de karakteristieke knotbomenrij en historische landgoederen en forten. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap. Om te wonen, te werken en de vrije tijd door te brengen.“

Stinzenbollen planten op Landgoed Oostbroek
Landschap Erfgoed Utrecht en Utrechts Landschap hebben hun kantoor op Landgoed Oostbroek. Op de Natuurwerkdag hielpen de deelnemers de boswachter, die dit mooie landgoed onderhoudt, door op verschillende plekken stinzenbloembollen te planten. Zegt stinzenbollen je niets? Het sneeuwklokje, de krokus, bosanemoon en narcis ken je waarschijnlijk wel. Deze voorjaarsbloeiers werden vanaf de middeleeuwen geplant rondom kastelen, kloosters en buitenplaatsen. Ook toen had men al de behoefte aan kleur, voorafgaand aan de lente. Maar stinzenplanten komen niet zoveel meer voor. Saskia van Dockum, directeur Utrechts Landschap: “Wij zijn daarom een wervingsactie begonnen om stinzenbollen te kunnen kopen. Zo kan iedereen in het voorjaar blijven genieten van deze weelderige bloemenpracht op de Utrechtse landgoederen. En het is niet alleen goed voor de mens, de bloemen zijn in het vroege voorjaar ook een belangrijke voedselbron voor insecten.” Verdeeld over zeven gebieden worden maar liefst 100.000 bollen geplant. Tijdens de natuurwerkdag hebben de 42 enthousiaste vrijwilligers bijna 10,000 bollen geplant: maar liefst 6000 hyacinthen, 1500 zomerklokken, 350 lenteklokjes en 2000 botanische tulpen zijn in een ochtend gepoot. Utrechts Landschap nodigt iedereen uit om in het voorjaar een wandeling over het landgoed te maken en te komen genieten van de zee van kleuren die dit oplevert.

Elke dag Natuurwerkdag
Het hele jaar door zetten vrijwilligers zich in voor landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Wil jij ook een bijdrage leveren aan je eigen omgeving? Kijk dan hier voor actuele vrijwilligersvacatures

Dit bericht is geplaatst op 3 november 2018.