Twee nieuwe Klompenpaden rond Kamerik geopend

Op woensdag 16 juli opende Landschap Erfgoed Utrecht het 59ste en 60ste  Klompenpad: het Houtendijkenpad en Graveslootpad. Daarvoor kwamen alle geïnteresseerden bijeen bij het startpunt van beide routes: Boerderij De Boerinn in Kamerik. Mevrouw M. Stolk, wethouder gemeente Woerden, en Rob Meijers, manager landschap, verrichtten de officiële openingshandeling. Mevrouw M. Stolk vertelde het mooi te vinden dat op zo'n korte afstand van de stad Woerden mensen nu twee prachtige wandelingen kunnen maken. Rob Meijers voegde toe: “Ik ben trots dat ik het 59ste en 60ste Klompenpad mag openen in het voor mij mooiste landschap ter wereld.”

Het Houtdijkenpad is ongeveer 12 km lang en het Graveslootpad zo’n 8 km. Beide Klompenpaden leiden door het mooie buitengebied van Kamerik. Deze 2  nieuwe Klompenpaden zijn door Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkeld en mede dankzij de grote betrokkenheid van Kamerik op de Kaart, diverse financiers, grondeigenaren en vrijwilligers tot stand gekomen. In september 2013 werd het eerste Klompenpad in Kamerik, het Teylingenpad, geopend.Als u het Houtdijkenpad en Graveslootpad loopt met de bijbehorende folder leert u ook meer over de natuur en de cultuur. Weet u bijvoorbeeld waarvoor het jaagpad langs de Oude Rijn vroeger diende? Of wilt u meer weten over cope-ontginningen? Dan leest u hierover en over andere bijzondere natuur en cultuurhistorie langs de route, meer in de folder die bij dit Klompenpad hoort. Ook is er een app ontwikkeld voor de beide routes. Met de smartphone in de hand ontdekt u bijzondere plekjes en hoort u interessante achtergrondverhalen van het gebied. Een kaart is overbodig, want de app wijst de weg. Meer informatie over het Houtdijkenpad en Graveslootpad en andere Klompenpaden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Klompenpaden zijn rondwandelingen door het agrarische cultuurlandschap, die zoveel mogelijk over historisch tracé gaan. De lengte van een Klompenpad ligt tussen de 3 en 15 kilometer. Wanneer mogelijk wordt bij wandelroutes langer dan 10 kilometer ook een ‘doorsteekroute’ gecreëerd waardoor de wandelroute ook verkort kan worden gelopen. Er zijn inmiddels 60 Klompenpaden in de provincies Utrecht en Gelderland. In de provincie Gelderland ontwikkelt Landschapsbeheer Gelderland de Klompenpaden. Folders van de Klompenpaden zijn onder andere verkrijgbaar bij de VVV’s in de regio. Kortom: Klompen aan, rugzak op en gaan! 
Meer informatie.

Het Houtdijkenpad en Graveslootpad zijn mede mogelijk gemaakt door Landschap Erfgoed Utrecht, Kamerik op de Kaart, provincie Utrecht, gemeente Woerden, Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, Agrarische Natuurvereniging De Utrechtse Venen en de Nationale Postcode Loterij.

Dit bericht is geplaatst op 17 juli 2014.