Verhalen van de Eem op RTV Utrecht

Vanaf 15 juni zendt RTV Utrecht het nieuwe televisieprogramma Verhalen van de Eem uit. In de vierdelige serie maakt presentatrice Evelien de Bruijn een reis over de rivier de Eem. Van Amersfoort tot het Eemmeer ontmoet ze bijzondere mensen, verkent ze interessante plekken en geniet ze van de natuur. Verhalen van de Eem is vanaf zondag 15 juni iedere zondag vanaf 07.10 uur te zien op RTV Utrecht.

In vier afleveringen neemt Evelien de Bruijn de kijker mee in haar tocht over de rivier de Eem. Per aflevering verkent ze in een bootje, op de fiets of met de fietsboot delen van het gebied. En ze blijft niet alleen op de rivier, want ook in de omgeving van de Eem zijn bijzondere plekken te ontdekken. Zo gaat ze bijvoorbeeld naar musea, verschillende watersportverenigingen, historische plaatsen en bezoekt ze interessante plekken in het polderlandschap.


Afl.1 Amersfoort-Soest – zondag 15 juni
In de eerste aflevering is Evelien in het gebied rond Amersfoort en Soest. Daarbij leert ze van waterschapsarchivaris Margriet Mijnssen meer over het ontstaan van de rivier de Eem. Evelien bekijkt het industriële erfgoed van Amersfoort en bezoekt de voormalige Zeepfabriek. Ze vaart mee op een boot en komt uit bij roeivereniging Hemus. Van roeier en Eemkenner Koos Termorshuizen krijgt ze tips voor haar verdere tocht over de rivier. De aflevering eindigt bij Landgoed Coelhorst waarbij ze een boswachter van Natuurmonumenten helpt met het onderhoud in de oude appelboomgaard.

Afl.2 Soest-Baarn – zondag 22 juni
In de tweede aflevering volgt Evelien de sporen van de oude verdedigingslinie langs de Eem en bezoekt ze een kazemat bij Krachtwijk. Per bootje steekt ze de Eem over om Soest in te gaan. Daar bezoekt ze museum Oud-Soest en praat ze met Cees Vos die nog op de wacht heeft gestaan bij Paleis Soestdijk. Eenmaal terug op de Eem vraagt Evelien zich af hoe het staat met de waterkwaliteit van de rivier. Samen met Frans de Bles van Waterschap Vallei & Veluwe doet ze onderzoek naar het rivierwater. Evelien meert ook aan bij de watersportverenging in Baarn en bezoekt vervolgens de gerenoveerde Koninklijke wachtkamer op het station.

Verhalen van de Eem wordt mede mogelijk gemaakt door K.F. Heinfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Landschap Erfgoed Utrecht en Coöperatieve Vereniging Eemsnoer.

Verhalen van de Eem wordt vanaf zondag 15 juni tot en met zondag 6 juli uitgezonden op RTV Utrecht vanaf 07.10 uur, daarna ieder uur opnieuw.

Dit bericht is geplaatst op 5 juni 2014.