Vrijwilligers landschap en erfgoed 14,6 miljoen waard

Afgelopen jaar is er door de vrijwilligers - waar Landschap Erfgoed Utrecht mee samenwerkt - in landschap en erfgoed heel veel werk verzet. In totaal werkten in de provincie Utrecht 9.609 mensen mee aan het behoud en de openstelling van landschap en erfgoed. De maatschappelijk economische bijdrage van al deze vrijwilligers is enorm. Samen werkten ze in 2014 meer dan 648.945 uur. Dat komt neer op 14,6 miljoen euro! Dat steeds meer mensen zich willen inzetten voor hun eigen omgeving, blijkt ook uit de 7 groepen nieuwe groepen die zijn opgericht.

Op de jaarlijkse Vrijwilligersdag op 19 juni overhandigde Frans ter Maten, directeur Landschap Erfgoed Utrecht, de bereikte resultaten aan de jongste en oudste vrijwilliger die aanwezig waren. Hij vertelde dat in de 36 jaar dat hij directeur is het werk van vrijwilligers  een heel belangrijke ondersteuning is geweest voor het behoud van het landschap en erfgoed in de provincie Utrecht.

Het vrijwilligerswerk is erg divers. Zo zijn er vrijwilligers die elke week actief zijn bij een knotgroep of landschapsbeheer-ploeg, vrijwilligers die mensen rondleiden bij de Pyramide van Austerlitz of in musea, vrijwilligers die onderzoek doen bij een historische vereniging of archeologische werkgroep, vrijwilligers die adviezen geven over historische boerderijen, vrijwilligers die weidevogelnesten beschermen, vrijwilligers die schoolklassen begeleiden bij een dagje bomen knotten en vrijwilligers die Klompenpaden beheren. Of wat dacht u van de ruim 1.000 mensen per jaar die deelnemen aan de Natuurwerkdag in Utrecht? Of de 2.400 schoolkinderen die een dag meewerken in het landschap? Kijk hier voor meer informatie over de behaalde resultaten.

De winst van vrijwilligerswerk
“Dat de vrijwilligers al dat werk doen, is niet vanzelfsprekend”, zo vertelt Hélène Hine van Landschap Erfgoed Utrecht. “Wij zijn hen daar ook erg dankbaar voor. Wij doen onze grote best om al deze vrijwilligers te blijven ondersteunen met onze inhoudelijke expertise, door het geven van cursussen en het aanbieden van gereedschappen, materialen en begeleiding. De kwaliteit van het vrijwilligerswerk blijft op die manier hoog en de continuïteit van het vrijwilligerswerk is beter gewaarborgd.”

Ook de komende jaren ondersteunt Landschap Erfgoed Utrecht graag de kracht en energie van burgers die zich inzetten om in de eigen regio landschap en erfgoed te versterken. Wilt u ook graag een actieve bijdrage leveren aan landschap en erfgoed? Kijk dan hier voor meer informatie.

Dit bericht is geplaatst op 23 juni 2015.