Winnaar kampioenschap heggenvlechten

Op zaterdag 5 maart 2016 vond in Wijk bij Duurstede het kampioenschap Heggenvlechten Kromme Rijnstreek plaats. Teams uit het hele land zetten hun beste beentje voor om 8 meter heg te vlechten. Dit kampioenschap werd glansrijk gewonnen door Florence Deru uit Utrecht. Zij won een overnachting aangeboden door B&B Klein Groenbergen.

Het was een open kampioenschap waarvoor deelnemers uit het hele land naar Wijk bij Duurstede kwamen. En zelfs uit Engeland kwam voor deze gelegenheid John French over. Een echte expert in dit ambacht. Hij liet de circa 300 bezoekers bijzondere vlechttechnieken zien. Na het officiële startschot van wethouder Hans Marchal uit Wijk bij Duurstede gingen de negentien deelnemende teams aan de slag. Zij hadden elk 5 uur de tijd om 8 meter heg te vlechten met alleen handgereedschap. 

Het werk van elk team werd door de juryleden (ervaren heggenvlechters) beoordeeld op enkele algemene criteria waarvan de belangrijkste waren: Is de heg veedicht? Is het zaag- en kapwerk op een goede manier uitgevoerd? En, het oog wil ook wat, ziet het er mooi uit? Men kon spreken met de ervaren heggenvlechters, er waren rondleidingen, informatiekraampjes en heerlijke streekproducten.

Natuurlijk prikkeldraad
De afgelopen eeuw zijn veel heggen verdwenen omdat ze geen functie meer hadden. Prikkeldraad nam de rol van de ‘doornenhaag’ over, want voor brandstof en bouwhout was de heg niet meer belangrijk. En natuurlijk speelden ook de landbouwontwikkeling en aanleg van woningen en wegen een rol. Gelukkig zijn er nog steeds heggen in het Kromme Rijnlandschap. Sommige zijn goed onderhouden, maar veel helaas niet. En dat is zonde, want naast het feit dat het leggen van heggen een eeuwenoud ambacht is, draagt het ook bij aan de ecologische en cultuurhistorische waarden van het landschap. Met het juiste beheer en hulp van vrijwilligers kunnen veel heggen weer prachtheggen worden. 

Meer informatie of wilt u uw heg gevlochten hebben? Neem contact op met Landschap Erfgoed Utrecht, Helene Hine 030 220 55 34 h.hine@landschaperfgoedutrecht.nl

Het Kampioenschap Heggenvlechten Kromme Rijnstreek werd georganiseerd door de stuurgroep Kromme Rijnlandschap, in samenwerking met vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede, Landschap Erfgoed Utrecht en de stichting Heg&Landschap. 

Dit bericht is geplaatst op 7 maart 2016.