De Pyramide van Austerlitz

Midden in Nederland staat een 'Egyptische' piramide met een obelisk (een gedenknaald) er bovenop: de Pyramide van Austerlitz. De pyramide is in 1804 gebouwd tijdens de Franse Tijd door Franse en Nederlandse soldaten die hier hun tentenkamp hadden. De soldaten zijn allang verdwenen, maar de pyramide staat er nog en is te bezoeken, zowel particulier als met de klas.

Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs is er een speciaal lespakket ontwikkeld over deze periode. In dit project ontdekken de leerlingen dat er een aantal belangrijke dingen in Nederland zijn geïntroduceerd tijdens de Franse Tijd waar we nog steeds gebruik van maken, bijvoorbeeld je achternaam. Ook gaan ze op excursie naar de Pyramide waar ze onder begeleiding van een gids ontdekken hoe het kamp er destijds bijgelegen heeft, en doen ze leuke opdrachten.

Het project sluit aan op de canonvensters 'De Patriotten 1780 - 1795. Crisis in de Republiek' en 'Napoleon Bonaparte 1769 - 1821. De Franse Tijd'.

Benieuwd naar hoe zo een bezoek eruit ziet? Bekijk hier het filmpje. 

Kenmerken

Doelgroep
Groep 7, Groep 8
Leesgebied
Geschiedenis
Leerdoelen
De leerlingen ontdekken hoe de Pyramide van Austerlitz is verbonden met de wereldgeschiedenis en wat tot in de huidige tijd de gevolgen zijn van de Franse tijd voor ons land. Ze leren over de gang van zaken in het kamp en de invloed hiervan op Woudenberg en omgeving
Tijdbeslag
2 voorbereidingslessen, excursie naar de Pyramide van Austerlitz, 1 verwerkingsles
Plaats van uitvoering
In de klas en bij de Pyramide van Austerlitz
Lesmateriaal
Docentenhandleiding, werkboekjes voor de leerlingen en boekjes over de Franse Tijd en de Pyramide van Austerlitz.
Beschikbaar voor
Gehele provincie Utrecht
Contact
E: onderwijs@landschaperfgoedutrecht.nl 
T: 030-2205534      
Kosten
€90,- per groep (incl. entreegeld Pyramide van Austerlitz en een rondleiding met gids)
Downloads
Werkboekje
Overig lesmateriaal online beschikbaar
Weblink

Zoek lesmateriaal