Word vrijwilliger Word donateur
D320a8d2 7987 4B71 B8be 3Bf87dbd394b
Erfgoed Gezocht

zoeken naar sporen uit het verleden

Hoogtekaart Utrechtse Heuvelrug
Bos Heuvelrug (1)
Speur mee

op de Utrechtse Heuvelrug

Erfgoed Gezocht

Speur mee naar archeologisch erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug!

Erfgoed Gezocht is een burgerwetenschapsproject waarin vrijwilligers meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. Via Erfgoed Gezocht kun jij voor het eerst meespeuren naar nog niet eerder ontdekt archeologische erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Van achter je computer kun je zo bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en de bescherming van het Utrechts erfgoed. De eerste speursessies vonden plaats in het voorjaar van 2020, en er zijn plannen voor nieuwe onderzoeken.

Iedereen archeoloog

De Utrechtse Heuvelrug is veel te groot om alleen door professionele archeologen onderzocht te worden. Daarom willen ze graag dat jij helpt! Iedereen kan via Erfgoed Gezocht thuis van achter zijn/haar computer mee speuren. Op de website van Erfgoed Gezocht staan hoogtekaarten waarop Utrechters sporen uit het verleden kunnen markeren. Je zou archeologische resten zoals grafheuvels (uit 2800-500 v.C.) en Celtic fields of raatakkers (1000 v.C.-200 na C.) kunnen vinden. Maar misschien ontdek je ook wel jongere sporen uit bijvoorbeeld de tijd van Napoleon en de Tweede Wereldoorlog... 

Resultaten

De resultaten van dit project leveren nieuwe kennis op over ons verleden. We kunnen archeologisch erfgoed beter beschermen voor de toekomst. En misschien ontdek je welke sporen van het verleden er in jouw eigen omgeving worden gevonden. Het project maakt nieuwsgierig en zorgt voor meer begrip en draagvlak voor het behoud van erfgoed. De resultaten worden ook gebruikt voor een wetenschappelijk studie naar kunstmatige intelligentie en automatische herkenning van archeologische structuren door de computer.

Het project Erfgoed Gezocht in leverde spectaculaire resultaten op.

De eerste resultaten
Karrensporen op de Heuvelrug

Hoe kan ik meedoen?

Op dit moment kun je even niet meedoen vanuit huis. Er wordt ter plaatse veldwerk verricht naar aanleiding van al jullie digitaal ontdekte resten. Maar houd ons goed in de gaten, want er zijn plannen voor nieuwe speursessies.

Erfgoed Gezocht komt voort uit de samenwerking tussen de Universiteit Leiden en Landschap Erfgoed Utrecht, in opdracht van de Provincie Utrecht en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is het eerste grootschalige archeologische burgerwetenschapsproject van Nederland.

Liever persoonlijk contact?

Eva helpt je graag verder

Eva Kaptijn

Projectleider Erfgoed Gezocht 030 - 2219724 e.kaptijn@landschaperfgoedutrecht.nl