Doneer Vrijwilligers
Lezing gemist?

Bekijk de registraties en mis niks

Videoregistraties lezingen

Je hoeft nooit meer een lezing van Landschap Erfgoed Utrecht te missen. Op deze pagina kun je de videoregistraties van lezingen, webinars en andere bijeenkomsten, altijd terugkijken.

8 december 2021: De waarde van de bodem. En meer

Op woensdagavond 8 december vond de lezing 'De waarde van de bodem. En meer' plaats. Ecoloog en natuurfilosoof Matthijs Schouten nam de kijkers op filosofische wijze mee op de weg naar een duurzame toekomst.

 

 

 

 


Duur: 53:00:00

30 september 2021 - De Romeinse Limes in Utrecht

Op donderdag 30 september gingen we 2000 jaar terug in de tijd. Tijdens de eerste Van Utrechtse bodem-lezing ging het over de Romeinen Limes in Utrecht.

Manager erfgoed Anton Cruysheer vertelde over het project Erfgoed Gezocht, het Meldpunt Archeologie en verhalen over de Romeinen op UtrechtAltijd. Archeoloog Erik Graafstal (gemeente Utrecht) vertelde over UNESCO en de Limes in Utrecht en Stijn Heeren (VU) over vondstendatabase Portable Antquities of the Netherlands en het project Constructing the Limes.

Duur: 1:30:00

24 juni 2021: Erfgoeddag

Op 24 juni vatte spoken word artist Naomi Grant het gevarieerde programma en de boodschappen van de onderdelen prachtige samen. Tijdens de provinciale Erfgoeddag vonden lezingen en discussies plaats. Je kunt ze hier nog eens rustig bekijken.

20 mei 2021: Duizenden voorwerpen uit de tijd van Napoleon

Op donderdag 20 mei nam Jos Bazelmans, hoofd afdeling Archeologie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), ons mee naar de tijd van Napoleon. Jos Bazelmans vertelde over opgravingen van militaire kampen rondom Oirschot en Austerlitz. Ook sprak hij over belang aan van het beheer en behoud van archeologische vondsten.

12 mei 2021: Webinar WBTR

Op woensdag 12 mei werden vrijwilligersgroepen -en organisaties bijgepraat over de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) die op 1 juli 2021 in werking treedt. Peter Moerkens en Frank Koreman van het Instituut voor Verenigingen Branches en beroepen (IVBB) geven uitleg over de wet, wat je moet doen en hoe je alles kunt regelen.
De WBTR is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer of misbruik van positie binnen besturen te voorkomen.

Bekijk de lezing hiernaast.

Download de presentatie

15 april 2021: De molen als erfgoedicoon

Op 15 april nam de jongste molenaar van Nederland Suzanne Brakenhoff ons mee naar de functie van molens. Hoe draagt de molen bij aan ons landschap? En hoe is dit veranderd in de loop der jaren?

Suzanne is sinds haar veertiende aan het werk op de molen in Weesp: van vegen en vullen van meelzakjes naar hoog de molen op. Ze is hiernaast ook breder geïnteresseerd in het Nederlandse landschap en erfgoed. Ze werkt als boerin bij verschillende boerderijen rondom Amsterdam voor More Than Milk Amsterdam. MOMA verbindt boer, land en stedeling om samen te werken aan een gezond landschap en voedselsysteem.

Duur: 37 minuten

18 december 2020: Online Archeodag

Tijdens de Online ArcheoDag werden kijkers bijgepraat over projecten zoals Erfgoed Gezocht op de Utrechtse Heuvelrug, de ArcheoBrigade, het PAN-event, verhalenplatform UtrechtAltijd en de verhalen van de Schervendokter. De sprekers waren: 

Ton van Bommel (vondsten AWN opgraving Tienhoven)
Alexander van de Bunt (Schervendokter en Archeobrigade)
Channa Cohen Stuart (Archeologie in Wijk bij Duurstede) Tom Hazenberg (Blik op de Zwammerdam)
Eva Kaptijn (Erfgoed Gezocht) 

Symposium Platform Utrechtse Buitenplaatsen

Het Platform Utrechtse Buitenplaatsen (PUB) organiseert jaarlijks een aantal symposia. Eind 2020 vonden we er rond het thema ‘Buitenplaatsen van blijvende betekenis’ twee online workshops plaats vanaf buitenplaats Gunterstein in Breukelen.

26 november 2020: De buitenplaats van blijvende betekenis

3 december 2020: Workshop betekeniseconomie

29 oktober 2020: Wee de overwonnenen

In deze lezing vertelt archeoloog en schrijver Alexander van de Bunt van Landschap Erfgoed Utrecht over de vroege bewoners van de Lage Landen. Wij kennen deze volkeren vooral uit de verhalen van de Romeinen. Maar wie waren deze bewoners echt? Alexander van de Bunt neemt je mee in zijn zoektocht naar de relatie tussen Germanen, Kelten en Romeinen. Hij laat je onder andere zien dat globalisering en migratie van alle tijden zijn. De Oostbroeklezingen zijn een initiatief van de samenwerkende Utrechtse natuur- en milieu organisaties en Groei en Bloei Utrecht. De lezingen zijn live te volgen voor de vrijwilligers van deze organisaties.

Duur: 1:05:00