Vrijwilliger: Sjaak van de Worp

Vrijwilliger Klompenpaden
“Ik heb zoveel moois beleefd aan wandelen en wandelroutes, en vroeg me af wat ik terug kon doen voor de mensen die dat allemaal geregeld hebben. Daarom ben ik een aantal jaar geleden begonnen als vrijwillig controleur van Klompenpaden. Nu ben ik coördinator van drie Klompenpaden en stuur een team van twintig vrijwilligers aan.”

Sjaak van de Worp (73) is wandelaar in hart en nieren. Na zijn pensioen wandelde hij de deur uit, om na een tijdje aan te komen in Santiago de Compostela. Daarna was Rome het doel, en weer later, in etappes van tweeëneenhalve maand, Israël. “Wandelen doet veel met je, ook sociaal - het is een goede manier om bij iemand binnen te komen”, vindt Sjaak. “Ik was vroeger vrijwilliger bij Slachtofferhulp, dan ging ik regelmatig een stukje wandelen met de mensen. Al lopend is het gewoon makkelijker om te vertellen wat er gebeurd is.”

Het team van Sjaak 
De vrijwilligers in het team van Sjaak hebben allemaal hun eigen specialisme. Zo is er één natuurarchivaris, een ander heeft weer meer verstand van apps. “Die helpt mij met het bijhouden van een speciale website voor mijn vrijwilligers. Daarop staat het rooster voor het nalopen van de paden, maar ook de ideeën die we onderweg verzamelen voor routewijzigingen, of nieuwe Klompenpaden. Er komen elk jaar routes bij.”


En allemaal houden ze van wandelen. “Mijn team loopt elke veertien dagen in tweetallen een hele route na. Gewapend met een vuilniszak en een grijpstok om zwerfvuil te rapen  - op sommige plekken is dat echt nodig, omdat hangjongeren er nogal wat troep achterlaten.” Met schaar en schroevendraaier verzorgen de vrijwilligers klein onderhoud. Zijn bijvoorbeeld alle markeringen nog goed te zien, of moet er een bordje worden vervangen? “Voor groot onderhoud word ik ingeschakeld, ga ik lekker op m’n gemakje het een en ander repareren, heerlijk!”

Tekst en foto: Margot Hovenkamp