Klompenpaden

Klompenpaden staan garant voor de mooiste wandelingen in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelend over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland is er genoeg te ontdekken en beleven. De makers van Klompenpaden – Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland – willen dat wandelaars kunnen genieten van de mooie omgeving. Lekker struinen door het weiland, kleine doorsteekjes ontdekken en een kop koffie bij een boerenerf. Genieten van frisse lucht, rust en de streek. Zin om te wandelen? Kijk op Klompenpaden.nl. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Alle Klompenpaden worden ontwikkeld in samenwerking met vrijwilligers en ook na realisatie onderhouden door vrijwilligers. Door op deze manier bewoners actief te betrekken bij de Klompenpaden en het boerenlandschap weer toegankelijk te maken hopen we bij te dragen aan de instandhouding en verbetering van een mooi landschap.

Klompenpaden staan niet stil
In 2002 werd het eerste Klompenpad geopend, het Schutpad in Leusden. Wat oorspronkelijk als eenmalig initiatief werd gezien, groeide in de loop der jaren uit tot een succesvol merk. In 2012, tijdens het 10-jarig jubileum, stond de teller al op 45 Klompenpaden; bijna 500 kilometer. In maart 2014 was de volgende mijlpaal, de opening van het 50ste pad. In juli 2014 stond de teller al op het 60ste Klompenpad! En in mei 2017 werd het 100ste Klompenpad, het Jufferpad, geopend. Een maand later werd alweer het 100ste Klompenpad geopend. En de Klompenpaden staan niet stil, want in juni stond de teller op 101. Kijk op www.klompenpaden voor de laatste ontwikkelingen. 

Beheer en Steunpunt Klompenpaden
Naast het ontwikkelen van routes is het van belang dat deze goed worden beheerd. Landschap Erfgoed Utrecht heeft daarvoor het Steunpunt Klompenpaden opgericht. Samen met meer dan 200 vrijwilligers, grondeigenaren, gebruikers en gemeentes -met een Klompenpad- zorgen wij dat onze routes van hoge kwaliteit blijven. Grondeigenaren houden de paden over hun terrein begaanbaar. De vrijwillige Klompenpadbrigades lopen de routes minimaal één keer per maand na. Ze controleren bewegwijzering, doen snoeiwerkzaamheden en klein onderhoud, ruimen zwerfafval op en signaleren grotere knelpunten. Landschap Erfgoed Utrecht coördineert het beheer, ondersteunt de vrijwilligers, doet promotie (o.a. brochures en beheer website en app), beantwoordt vragen van wandelaars en beheert het merk Klompenpaden. Zelf aan de slag als vrijwilliger van een Klompenpad?

Provincie Utrecht, gemeentes met een Klompenpad en ook steeds meer ondernemers dragen bij aan het Steunpunt Klompenpaden. Op deze manier kunnen we de Klompenpaden duurzaam in stand houden.

Innovatie staat hoog op de agenda
Landschap Erfgoed Utrecht zoekt naar mogelijkheden om het product Klompenpaden verder te ontwikkelen. Door Klompenpaden met elkaar te verbinden ontstaat er één groot netwerk van korte en lange wandelroutes. Wij hebben in 2013 een wandelapp ontwikkeld voor de Iphone en Android. Wandelaars kunnen met hun smartphone de routes volgen en informatie krijgen over de omgeving door middel van tekst, foto’s, video en audiofragmenten. En in 2016 het eerste Klompenpad Kids ontwikkeld. Op deze manier kunnen ook kinderen het landschap en erfgoed op een leuke manier beleven. 
Bekijk hier het filmpje dat RTV Utrecht maakte voor een impressie van het Klompenpad Kids.
Bekijk hier wat Dieuwertje Blok over het Klompenpad Kids zegt.

Voor foodies is er nu ook van alles te beleven op het speciale Klompenpaden Food. Onderweg pluk je allerlei lekkere wilde ingrediënten om na de wandeling mee te gaan koken. Ook is het eerste Klompenpad XL nu volop in ontwikkeling. Het Klompenpad XL biedt extra veel wandelplezier, het eerste pad wordt 30 km lang.Een Klompenpad in uw eigen gemeente?
Heeft u ideeen voor een Klompenpad in uw eigen gemeente? Neem dan contact op met Evelien Kenbeek.


Op de hoogte blijven? Volg ons op de Facebookpagina Klompenpaden. Of kijk op www.klompenpaden.nl.