Word donateur Vrijwilligerswerk
Foto Schutpad
Wandelen over woeste gronden

Utrechtse Klompenpaden

Klompenpadwandelingen over bijzondere gronden

De Utrechtse bodem op z'n best beleven doe je tijdens een wandeling over een van de 26 Klompenpaden in de provincie. Over de Heuvelrug, door de Gelderse Vallei, door Eemland of in de Kromme Rijnstreek, de Klompenpaden vind je overal. Elk pad heeft zijn eigen karakter en verhalen. Hierover vertellen we op deze pagina. Iedere maand een ander Klompenpad!

Deze maand: het Eendenkooienpad

Tijdens de wandeling (17 km) over het Eendenkooienpad ontdek je het mooie buitengebied van Montfoort en IJsselstein. Je wandelt langs kades en het jaagpad van de Hollandse IJssel en kunt genieten van de weidse uitzichten en de combinatie van cultuur en natuur.

Het Klompenpad langs drie eendenkooien heeft hoogtepunten als de eendenkooi die nog in gebruik is, het jaagpad langs de Hollandse IJssel en de Tiendweg en de kade die zo kenmerkend is voor het veenweidegebied. De wandelroute loopt ook langs IJsselstein en Montfoort met mooie historische kernen en leuke horeca voor een stop met een drankje of lunch.

Meer over het Eendenkooienpad

Dit zeggen wandelaars over het Eendenkooienpad:

Mooie wandeling! Het is heerlijk stil daar en het lopen langs het water is leuk
Het was heerlijk lopen op het jaagpad, langs het riviertje. De doorsteek tiendwetering vond ik ook mooi. De broeksdijk was prachtig. Loop je ook lekker in de schaduw
Vooral de Noordzijdse kade en de Tiendweg waren zo mooi, hier en daar een bramenbosje en we vergaapten ons aan de overdaad aan rijpe bramen

Eendenkooien: al vier eeuwen een succes

Op verhalenplatform UtrechtAltijd lees je over de geschiedenis van de eendenkooien, die vroeger werden gebruikt voor consumptie.

Een eendenkooi is eigenlijk een waterplas met bosjes eromheen en vangpijpen om de eenden in te vangen. Om de eenden te lokken, maakt de kooiker gebruik van tamme eenden, voer en een kooihondje die tussen de rietschermen voor de eenden uit loopt. Omdat eenden erg nieuwsgierig zijn, volgen ze.

Lees meer

Meehelpen met de Klompenpaden?

De Klompenpaden in de provincie Utrecht ontwikkelen we samen met gemeenten, grondeigenaren en partijen als Staatsbosbeheer en waterschappen. Bij het onderhoud van de routes spelen vrijwilligers een cruciale rol. Zij zorgen ervoor dat de paden goed begaanbaar zijn en vragen van wandelaars worden beantwoord. Er zijn regelmatig vacatures voor nieuwe vrijwilligers.