Word donateur Vrijwilligers
Verhalen

brengen het verleden dichterbij

Illustratie: Lucas van Hapert
Illustratie: Agnes Loonstra
Illustratie: Lennart Wolfert

UtrechtAltijd verhalen van vroeger

Van de Romeinen tot Rietveld, van de Dom tot het Utrechtse dialect. Over buitenplaatsen, landschapselementen en dorpskernen. UtrechtAltijd brengt verhalen van vroeger in de taal van nu over de geschiedenis van onze provincie. Welke mysteries onthult de Schervendokter deze maand? Hoe kwam Kasteel de Haar aan bomen voor het park? En wat voor avonturen beleefden de Amerikaanse soldaten bij Vliegbasis Soesterberg?

UtrechtAltijd maken wij niet alleen. Het verhalenplatform wordt ontwikkeld samen met een groep enthousiaste vrijwilligers en erfgoedinstellingen in de regio. Want Utrecht zit vol verhalen. Schrijf je mee? 

Verhalen vol vertier

Naar de Paardenmarkt en een potje koek-slaan, een goochelshow bekijken van Fred Kaps of rotte eieren gooien naar degene op de schandpaal. Ben jij ook benieuwd naar hoe wij vroeger plezier maakten?

De komende maanden staat UtrechtAltijd vol verhalen met vertier. Reis mee langs de Schuttersfeesten in Soest, het Lampegietersfeest in Veenendaal of bezoek het Hooglandse carnaval. Duik de herberg in, bezoek de muziektent en speel een potje kolf. Krijg je al zin in wat vertier? 

Het Utrechtse Volkslied

Het Utrechtse stadsdialect is altijd al een volkstaal geweest. Het werd vooral gesproken door de gewone Utrechters, of zoals vroeger werd gezegd door de ‘laagste klasse des volks’. Er zijn geen raadsvergaderingen in het Utrechts, of tweetalige richtingborden. Maar de taal is wel populair in het cabaret. Een verhaal over Rijk de Gooyer en het Utrechtse volkslied.

Rijk de Gooyer (1925-2011) was een van de eersten die het Utrechts nationale bekendheid gaf. Hij werd geboren in een gereformeerd bakkersgezin aan de Bemuurde Weerd Westzijde in Utrecht en woonde daarna onder meer in de Adelaarstraat. 

Lees verder

Mozart en de muzikale ezels

In 1763 schrijft Leopold Mozart, de vader van de wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus, in een brief: ‘… maar laat ik u één ding verzekeren: we gaan niet naar Holland. Wel twee of driehonderd dukaten kan ik daar verdienen, zo hoor ik van iedereen, maar ik besef maar al te goed dat het schrikbarend hoge kosten met zich mee zou brengen. En die Holanders, het gewone volk, maar ook de rest, hebben weinig niveau.’ 

Al op 9 juni 1763 was een koets met de vader van de beroemde componist, zijn dochter Nannerl en zoon Wolfgang vanuit Salzburg vertrokken. Bestemmingen: Parijs en Londen. De reis loopt compleet anders dan gepland. 

Lees verder