Doneer Vrijwilligers
Vrijwilligersgroep in Houten

‘Vrijwilligers werken hier mee aan de wederopbouw van lokale geschiedenis’

In 2021 werd Marco van Buiten tuinbaas op Kasteel Heemstede, een historische buitenplaats in Houten. Aan de hand van eeuwenoude gravures en een masterplan begon hij aan het herstellen van de tuinen. Echter werd de hoeveelheid werk zo enorm dat de Stichting Kasteel Heemstede een vrijwilligersgroep gaat oprichten om samen met Marco het groene erfgoed door te ontwikkelen en onderhouden.

‘Ik werk op dit moment alleen en kijk er naar uit om samen te gaan werken met vrijwilligers en hun frisse blik’, vertelt Marco. De ervaren tuinbaas werd in 2021 door de eigenaren benaderd om het beheer en de ontwikkeling van de tuinen te begeleiden en was meteen enthousiast om deze taak op zich te nemen.

Liefde en passie
Oude gravures en reisverslagen zijn de basis van het werk. Ze laten zien hoe de tuinen er ooit uitzagen in de zeventiende eeuw. In 1987 was het kasteel bijna volledig afgebrand. Met de herbouw van het kasteel in 2000, is ook een begin gemaakt met het herstel van de historische structuren zoals lanen en de parterretuinen. Met de moestuin is Marco echt vanaf nul gestart. Dat is ook waar zijn liefde en passie ligt: iets moois creëren.

Marco van Buiten

Verschillende fasen
De aanpak is gebaseerd op een masterplan. Het herstelproces van de tuin kent verschillende fases. Er is gestart met de moestuin waar groenten worden gekweekt die worden gebruikt in het kasteelrestaurant. Daarna zullen andere elementen zoals lanen en parterretuinen worden teruggebracht in hun oude glorie. Marco: ‘Het is een dynamisch proces dat organisch evolueert met de input van vrijwilligers en bezoekers. Vrijwilligers zijn hier niet alleen welkome hulp, maar ook deelnemers en getuigen van de wederopbouw van een stukje geschiedenis.’


Lokale betekenis
Marco zit vol ideeën: ‘Denk bijvoorbeeld aan het delen van bezoekersverhalen op de website, interactieve bordjes met informatie of het monitoren van de dieren en planten die voorkomen in de tuin. Kasteel Heemstede is niet alleen een historisch monument; het is levend groen erfgoed met een belangrijke betekenis voor de lokale gemeenschap. Bij het herstel is de inzet van vrijwilligers onmisbaar en ik heb er heel veel zin in om een gezellig vrijwilligersteam op te bouwen.’

Aan de slag als tuinvrijwilliger bij Kasteel Heemstede?

Op 9 april 2024 kun je kennismaken met het vrijwilligerswerk bij Kasteel Heemstede. Heb je hier interesse voor, meld je dan aan voor deze startdag en ontdek alles over Kasteel Heemstede en de tuinen. Marco vertelt het je graag!