Doneer Vrijwilligers
Natuurwerkdag

informatie voor locatieleiders

De Natuurwerkdag op jouw locatie

Tijdens de Natuurwerkdag op 1 en 2 november 2024 krijgen je extra handen bij de natuurklussen van jouw groep, terrein of gebied. We hopen natuurlijk dat de deelnemers zo enthousiast zijn, dat ze jullie vrijwilligersgroep blijven helpen. Het enthousiasmeren van de deelnemers start met een goede voorbereiding. Daarom zetten we alle informatie op deze pagina op een rij.

Jouw klus op Natuurwerkdag.nl
De deelnemers van de Natuurwerkdag zoeken hun klus op natuurwerkdag.nl. Dit is ook de plek waar je als klusleider je klus(sen) kan plaatsen. 

Een gids nodig? Deze handleiding helpt je op weg bij je klus aanmelden op Natuurwerkdag.nl

Aanmeldingen vrijwilligers

Zodra de klus online staat, kunnen deelnemers zich aanmelden. Houd de aanmeldingen voor jouw locatie regelmatig in de gaten. Staan er op de website nog geen aanmeldingen, maar weet je dat er eigen mensen van je groep meedoen? Meld deze dan aan op de website. Naast dat dit handig is voor jou om te weten, is het ook leuk voor potentiele deelnemers om te zien. Zo weten ze dat ze dat ze niet alleen aan de slag gaan. Wil je in één keer je eigen groep aanmelden (dus niet per persoon aanmelden), geef ons dan even een seintje. Wij kunnen dit namelijk via de achterkant van de website makkelijk regelen.

Wat kan Landschap Erfgoed Utrecht voor jou betekenen?

Materialen lenen
Heb je gereedschap of werkhandschoenen nodig? Je kunt het bij ons gratis lenen zolang de voorraad strekt. Stuur ons voor 17 oktober je aanvraag. Graag zelf ophalen op Landgoed Oostbroek in De Bilt (28 of 29 oktober) en daar ook weer terugbrengen in de week van 4 november (schoongemaakt en al).

Promotie van de Natuurwerkdag
De werving van deelnemers begint natuurlijk bij de kluspagina op de website. Zorg voor een pakkende tekst, duidelijke omschrijving van de werkzaamheden en een mooie foto van een eerdere Natuurwerkdag of de omgeving. Hier kan je ook een quote toevoegen waarom dit vrijwilligerswerk zo leuk en belangrijk is, bijvoorbeeld met een leuke foto van jezelf of de groep! Tot slot is het belangrijk dat alle informatie, zoals de aanvangstijd, locatie en parkeergelegenheid, klopt. 


Samen met jullie zorgt Landschap Erfgoed Utrecht dat de provincie Utrecht niet om de Natuurwerkdag heen kan. Wij sturen een persbericht naar de huis-aan-huis bladen en provinciale pers. Ook zetten we het op zoveel mogelijk websites van kranten. Daarnaast promoten wij de Natuurwerkdag op sociale media. Heeft je organisatie/vrijwilligersgroep een account op Twitter, Facebook, LinkedIn of Instagram? Gebruik dat om nog meer mensen te werven. Gebruik #Natuurwerkdag. Het is belangrijk om een foto te plaatsen + een korte, duidelijke tekst. Je kunt je klus ook aanmelden op Facebook als evenement. Al je volgers worden dan op de hoogte gebracht van deze activiteit. Je kunt ook je eigen privé-account gebruiken om mensen te werven in jouw netwerk.

Ook dit jaar hebben we posters om in de buurt op te hangen. Hang ze op in buurthuizen, de bibliotheek, bij sportverenigingen, de supermarkt en op scholen. Graag horen we hoeveel posters jullie willen ontvangen voor 1 oktober! We sturen de posters op in de week van 17 oktober. Hiervoor hebben we een adres nodig, wil je deze z.s.m. doorgeven?

Eén van de beste manieren blijft natuurlijk mond-tot-mond reclame. Heb je een buurvrouw, vriend, nicht, neef of (klein)kind die nieuwsgierig is naar wat jij doet voor de natuur? Nodig ze uit! Stuur bijvoorbeeld het volgende whats-appje:

Hi! Zoals je misschien wel weet, help ik de natuur een handje samen met mijn vrijwilligersgroep. Nieuwsgierig of ook zin om met mij een dagje lekker de handen uit de mouwen te steken? Meld je dan aan via natuurwerkdag.nl. Wij zorgen voor wat lekkers!

ARBO
Op de Natuurwerkdag is veiligheid extra van belang omdat dan onervaren deelnemers in de natuur werken. Je bent als locatie zelf verantwoordelijk voor het veilig werken voor je deelnemers. Heb je hier hulp bij nodig? Wij helpen je graag. Veilig werken doe je met goede voorbereiding (werkdagformulier invullen/risico inventarisatie doen), een goede instructie voor de werkzaamheden beginnen, en toezicht tijdens de werkzaamheden.

Dit jaar maken we het gemakkelijker. Je kan namelijk gebruik maken van een nieuw online systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat al jouw risico’s en aandachtspunten automatisch ingevuld worden.

Klussen met gemotoriseerde gereedschappen zijn niet geschikt voor de Natuurwerkdag en zijn niet toegestaan. Andere voorbeelden van ongeschikte klussen zijn werken hoog in bomen, hoog op ladders of werken vlak naast een doorgaande weg.

Meer weten? Klik dan hier

Agenda

1 oktober: Sluiting aanmelding klus
1 oktober: Sluiting aanmelden voor posters +  verzendadres voor posters
17 oktober: Sluiting aanvraag voor materialen
28 en 29 oktober: Materialen ophalen bij de Bunnikseweg 25, de Bilt
1 en 2 november: Natuurwerkdag
2 november: Aantal deelnemers doorgeven voor 16:00
Week van 4 november: Materialen inleveren bij de Bunnikseweg 25, de Bilt