Doneer Vrijwilligers

Poelen schoonmaken

Nederland heeft veel water waar veel dieren zich thuis voelen. In de zee, rivieren, meren, maar vooral ook in slootjes en poelen. Vooral de pad voelt zich hier helemaal happy. Op deze plek laat hij, net als veel andere amfibieën, zijn eitjes achter. Tijdens de Natuurwerkdag kun je in Abcoude, Amersfoort, Woerden en Zeist meehelpen de poel schoon te maken.

Vroeger gebruikte de boer de poelen om dieren te laten drinken, kleren schoon te maken en vuur mee te blussen. Met de komst van leidingwater is dit verloren gegaan. En daarmee ook de noodzaak om de poelen te onderhouden. Vele poelen groeien nu helaas dicht waardoor padden en andere amfibieën steeds minder plekken hebben om hun kroost achter te laten. Samen met vrijwilligers houden wij poelen in de provincie Utrecht in stand.

Poelen zijn niet alleen nuttig voor padden. Het is ook een belangrijk leefgebied voor kikkers, salamanders, libellen en waterplanten. Zonder beheer groeit de poel vanzelf dicht en gaan deze soorten verloren.

Hoe herken je een paddenpoel?

Paddenpoelen zijn ongeveer een meter diep en meestal gegraven als drinkplaats voor vee. Ze hebben een flauw aflopende oever. Het staat niet in verbinding met water waarin vissen leven die de larven van de amfibieën eten. Rondom de poelen zijn bomen en struiken niet welkom. Door schaduw kunnen amfibieën niet kunnen opwarmen in de zon. Kruiden zijn echter heel erg welkom. Zij trekken namelijk insecten aan die als een heerlijk maaltje dienen voor padden en andere bewoners van de poel.

Hoe maak je een poel schoon?

Een poel maken we schoon in de herfst, bij voorkeur in oktober. Dan bevinden zich de minste dieren in de poel. Doen we dat niet, dan groeit de poel dicht na een aantal jaar. Voor je aan de slag gaat, is het handig je laarzen of een waadpak aan te trekken. Tijdens het poelen schoonmaken verwijder je ook de bezinksellaag die bestaat uit modder en bladerresten. Het verwijderen kun je een baggerbeugel voor gebruiken.