Doneer Vrijwilligers

Takkenrillen maken

Je kent het wel, je bent flink aan het snoeien geweest en hebt een flinke berg takken. Sinds de jaren tachtig worden grotere hoeveelheden takkenbossen, bijvoorbeeld van landgoederen of natuurgebieden, versnipperd. Gemakkelijk en snel, maar niet goed voor de bodem. Je kunt het zien als voorgekauwd voedsel voor de natuur en voedingsstoffen die als een overdosis de bodem ingaan. Een mooi en steeds populairder alternatief is de takkenril! Op de Natuurwerkdag kun je in de hele provincie Utrecht takkenrillen maken.

Wat is een takkenril?
Er zijn veel namen voor een takkenril; takkenmuur, takkenwal, takkenril. Allemaal is het een opeenstapeling van dood hout tussen palen die ongeveer 1,5 meter van elkaar staan. De palen zorgen ervoor dat de takkenril niet uitzakt. De takkenril is twee tot tien meter lang, soms langer.

Hoe maak je een takkenril?
Start met het bepalen van de locatie omdat dat de bepaalt welke bewoners je aantrek. Maakt het niet uit, dan is het voor de toekomstige bewoners een oost-west oriëntatie het fijnst. Zo is er zowel een zonnige als schaduwrijke kant. Sla hierna palen van ongeveer 2 meter ongeveer om de 75cm – 100 cm stevig de grond in. Bij weinig ruimte zet je één rij palen neer. Hier kun je flexibele takken doorheen vlechten bijvoorbeeld wilgenhout. Heb je meer ruimte, dan houden de bewoners van een bredere muur van ongeveer een meter breed.


Hiervoor sla je dan een tweede rij palen in de grond parallel aan de andere rij. Daarna kan het snoeihout worden gestapeld. Je kunt takken van alle bomen en struiken gebruiken. Het wordt aangeraden om takken te gebruiken die minder van 15 cm dik zijn. Gebruik een afwisseling van grote en kleine takken zodat de hoop op een natuurlijke manier bij elkaar wordt gehouden. Het hout verteert langzaam, dus ieder jaar kan er een nieuwe laag snoeihout bovenop.

Wat doet een takkenril voor de biodiversiteit?

Een takkenril heeft vele functies. Het is een schuil-, broed- en overwinterplek in één voor insecten, kleine zoogdieren en vogels. Ook paddenstoelen, mossen en varens zeggen geen nee tegen een mooie takkenmuur. De vogels en zoogdieren vinden naast een nest- en schuilplek, ook veel voedsel in de takkenril. Ook gebruiken amfibieën en reptielen de takkenril als veilige plek om te overwinteren. Je kunt zelfs enkele vlinders die de takkenwal gebruiken om hun eitjes af te zetten. De locatie heeft ook grote invloed op wie de bewoners zijn van de takkenmuur. Staat het naast een houtwal, dan weten de winterkoning en de wezel hun weg te vinden. Een houtwal is een begroeiing is van boom- en struiksoorten op een ophoging in het landschap. Ben je aan het werk aan de rand van het bos, dan ziet de ringslang zijn kans schoon zodra de takkenril klaar is. Een lekker poeltje in de buurt maakt dat de pad, kamsalamander en boomkikker hun intrek zullen nemen in de houten muur. Tot slot zul je in een takkenril langs de sloot de heggenmus, waterspitsmuis en hermelijn eerder treffen. Niet alleen in de natuur doet een takkenril het goed, ook in je tuin kun je er een maken. Hier maken de egel en huismus dankbaar gebruik van. Kortom, veel organismen worden erg blij van deze muur van takken.