Doneer Vrijwilligers

Gastvrouw/ - heer en scheepsmaatje

Stichting Romeinse Schepen Utrecht

Utrecht stad

Uren per week:
2 tot 4 uur/ week of om de week
Mogelijke werkdagen:
donderdag, vrijdag, zaterdag
Plaatsingsdatum:
wo 22 juni 2022
Soort werk:
Gastvrouw/-heer, Praktisch aan het werk, Utrechtse geschiedenis
Website:
Reageer direct

Over de vacature

Gezocht

Host/hostess op een Romeins schip, cultuurhistorische vaarten. Je ontvangt de gasten aan boord en helpt de schipper bij het navigeren door de Utrechtse singels.

In 2003 is in Leidsche Rijn opgegraven het al in 1997 aangetroffen wrak van de Romeinse rijnaak ‘De Meern 1’. Dit is te bezichtigen in het Romeinse Castellum Hoge Woerd in De Meern. Van dit schip is in 2009 een replica gemaakt. Het Romeinse Schip heet De Meern 1, is 25 meter lang, is elektrisch aangedreven en geschikt voor ca. 30 gasten, en wordt bediend door een professionele schipper van Schuttevaer en een vrijwillige host/hostess van de stichting. We varen vanaf de gezellige Oosterkade, vlakbij Station Vaartse Rijn.

De Meern 1 wordt ingezet voor vaararrangementen met cultuurhistorische en educatieve doelstelling, gericht op een breed publiek, jong en oud, varend in de binnenstad van Utrecht. De stichting werkt nauw samen met Schuttevaer Utrecht.

Per vaart geeft een gids van 't Gilde Utrecht een toelichting op de cultuurhistorie van de stad Utrecht. We werken met een prachtige uitvouwbare expeditiekaart met korte toelichting per hoogtepunt en met QR-codes, die foto's ontsluiten.

De stichting regelt het beheer, de exploitatie en het onderhoud van dit Romeinse schip. Het wordt onderhouden door de Museumwerf Vreeswijk. Het 25 meter lange schip heeft in de zomer als ligplaats de Oosterkade in Utrecht. Het seizoen van de vaarten loopt van mei tot in oktober 2022.

De vaarten duren doorgaans vijf kwartier.

Naast de vaarten die de stichting zelf organiseert voor groepen op donderdag en vrijdag, biedt Schuttevaer ook vaarten met ditzelfde schip aan voor individuele gasten in het weekeinde. Ook hier is er een gids en een host/hostess aan boord.

Wat vragen wij?
De hostes/host heet de groep namens de stichting welkom en geeft een korte inleiding. Hij/zij ziet toe op enkele regels aan boord, en geeft signaal voor vertrek. Hij/zij helpt de schipper met het vaarklaar maken van het schip, aanmeren, bankjes schoonmaken, routekaarten neerleggen, etc. Dan introduceert hij/zij de getrainde gids van 't Gilde, die geeft al varend boeiende toelichting op wat er valt te zien. Het schip wordt bestuurd door een professionele schipper van Schuttevaer. Taak van deze vrijwilliger is “Het schip mede veilig door de singel loodsen en de kapitein vanaf het voorschip te informeren over de doorgang op het water, rekening houdend met de andere vaartuigen”. Er is een portofoon. Hij/zij vormt met de schipper een geconcentreerd en zorgvuldig werkend team. Vooralsnog varen we zonder catering.

- De stichting zorgt voor een korte opleiding en proefvaarten.
- Schipper, gids en host/hostess maken samen deel uit van een enthousiast team op de boot.
- De vrijwilligers samen vormen ook een groeiend team.

Profiel
Vrijwilligers die genieten van varen en belangstelling hebben voor hoe de stad is veranderd door de eeuwen heen, te ervaren vanuit het schip. Tijd om te helpen een of twee middagen per week, of om de week, voor een of twee vaarten/ middag van elk ca. 5 kwartier.

Van mei tot oktober 2022 zijn/haar belangrijke, afwisselende en leuke rol te vervullen, rekening houdend met ieders vakantieplannen en bijzondere omstandigheden.

Zorgvuldig, goed luisterend naar de schipper, geconcentreerd werken. Gastvrij optreden. Kunnen en willen werken in teamverband.

Wat bieden wij?
*De stichting zorgt voor relevante verzekeringen, van het schip en de opvarenden.
*een enthousiast team werkend aan en op een uniek schip in de prachtige Utrechtse singels
*reiskostenvergoeding o.b.v. openbaar vervoer
*€ 10,- per vaart

Sollicitatieformulier

Deel met je vrienden