Doneer Vrijwilligers

Tuinvrijwilliger Kasteel Amerongen

Landschapsbeheerploeg Utrecht West

Gelderse Vallei

Uren per week:
8
Mogelijke werkdagen:
vrijdag
Plaatsingsdatum:
vr 4 augustus 2023
Soort werk:
Onderhoud historische tuinen
Reageer direct

Over de vacature

ALGEMEEN
Kasteel Amerongen ligt op een bijzondere plek. Het is één van de weinige kastelen in Nederland die buiten de dijken in de uiterwaarden ligt. Het kasteel ligt aan de zuidkant van de Drostestraat (Lekdijk) in de Amerongse Bovenpolder. Het omgrachte tuin- en parkterrein is bijna een vierkant gebied, omringd door dijken die het beschermen tegen hoog water.

Het huis en de omgeving passen erg goed bij elkaar. Dit komt doordat het terrein aan het einde van de 19e-eeuw is aangepast. Tuinarchitect Hugo Poortman vormde hierbij de voormalige moestuinen langs de Drostestraat om in neorenaissancistische en neobarokke siertuinen. Kenmerkend voor deze tuinen zijn de rechte vakken, de terrassen en de vormsnoei. Het kasteel, wat centraal in de tuinen ligt, is zelf ook omgeven door een gracht. De stijl waarin het kasteel is gebouwd is het Hollands classicisme. Ten zuiden van het kasteel ligt een bosrijk gedeelte. Ten noordwesten van het kasteel, buiten de grachten, ligt een grote moestuin. Hiernaast staat een oranjerie die is gebouwd tussen 1879 en 1885. Op het terrein bevinden zich ook een koetsierswoning met een pomp uit het einde van de 17de-eeuw, een stal en een koetshuis met dienstwoningen. Deze gebouwen staan aan de oostzijde van het voorplein.

Als tuinvrijwilliger van Kasteel Amerongen ga je 2 x per maand op een vrijdag in de verschillende tuinen aan de slag. Je helpt met het onderhoud van deze verschillende (sier)tuinen.

OMSCHRIJVING

Taken, in overleg en afhankelijk van interesse:
• Helpen bij alle voorkomende werkzaamheden in de historische tuin van Kasteel Amerongen.
• Helpen bij alle voorkomende werkzaamheden in de siertuin; bijvoorbeeld onkruid wieden, bloemenborders verzorgen, hagen modelleren en graskanten verzorgen.

Wat wij vragen aan competenties en beschikbaarheid:
• Je vindt het leuk om onderdeel te zijn van een groep.
• Je vindt het leuk om buiten te werken, ook onder verschillende weersomstandigheden.
• Je werkt graag samen met anderen of je werkt, (soms) liever alleen, voor beide is er voldoende werk.

Wat wij bieden:
• Een prachtige werkplek.
• Werkzaamheden om de week op vrijdag in ieder geval t/m 1 oktober.
• Handschoenen.
• Deelname aan de cursussen en lezingen van Landschap Erfgoed Utrecht, zoals bijvoorbeeld veldhulpverlening.

Geïnteresseerd of vragen?
Neem dan contact op met de bedrijfsleider van de Landschapsbeheerploegen, Wolbertie Ruiter via info@landschapsbeheerploegen.nl of 06 151 545 33.

Sollicitatieformulier

Deel met je vrienden