Word donateur Vrijwilligers

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

Alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de WBTR. De WBTR is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Het is belangrijk voorbereid te zijn want de nieuwe wet omvat veel meer dan alleen het aanpassen van de statuten.

Meer dan statutenwijziging alleen
Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de WBTR heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat. Wanneer het noodzakelijk is dat de statuten moeten worden aangepast, hoeft dat niet voor 1 juli te gebeuren. Statutenwijzigingen kunnen nog tot 5 jaar na invoering van de WBTR gedaan worden. In die tijd gaat de Wet boven de eigen statuten.

De gevolgen van de WBTR voor verenigingen en stichtingen
Het is de bedoeling om de kwaliteit van besturen te verbeteren. Voor organisaties is inmiddels een checklist gemaakt door de NOV (Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk). De checklist laat organisaties zien waar je allemaal aan moet denken en geeft aan wat organisaties moeten aanpassen. De checklist geeft niet aan hoe de zaken aangepast moeten worden. Daarvoor is een WBTR-stappenplan ontwikkeld.

Stappenplan om aan de wet te voldoen
Er is een online WBTR-stappenplan ontwikkeld dat je langs alle eisen van de WBTR leidt en aangeeft hoe je het beste aan de wet kunt voldoen. Daarmee voorkomt de vereniging of stichting dat bestuursleden en toezichthouders onbewust en onbedoeld onnodige risico’s lopen. Het is ontwikkeld door een team van deskundigen die veel kennis en ervaring hebben met verenigingen en stichtingen. Het stappenplan is vooral van waarde voor kleinere verenigingen met vrijwillige bestuursleden. Het is een hulpmiddel om zaken goed te regelen en vast te leggen. Bovendien kun je iedereen zo transparant mogelijk laten zien dat bestuur en toezicht goed zijn geregeld. Dat geeft potentiële nieuwe bestuursleden ook zekerheid.

> Bekijk meer informatie over het stappenplan.

Korting op online stappenplan
Via ons lidmaatschap bij de NOV kunnen verenigingen en stichtingen met korting gebruik maken van het stappenplan en de helpdesk gebruiken. De kosten zijn dan voor een jaar € 120 in plaats van € 240.

> Bekijk de kortingscode waarmee organisaties via de NOV gebruik kunnen maken van het stappenplan.

> Voor erfgoedorganisaties is er via het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) een eigen kortingscode die je kunt gebruiken.

Heb je vragen over het stappenplan dan kun je contact opnemen met info@wbtr.nl of bellen via 088-5398608.

Meer weten? 
Bekijk hieronder het webinar over de WBTR van 12 mei 2021. Met vragen kun je contact opnemen met Hélène Hine via h.hine@landschaperfgoedutrecht.nl.

12 mei 2021: Webinar WBTR

Op 12 mei werden vrijwilligersgroepen -en organisaties bijgepraat over de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) die op 1 juli 2021 in werking treedt. Peter Moerkens en Frank Koreman van het Instituut voor Verenigingen Branches en beroepen (IVBB) geven uitleg over de wet, wat je moet doen en hoe je alles kunt regelen.

De WBTR is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer of misbruik van positie binnen besturen te voorkomen.Bekijk de lezing hiernaast.

Vragen van musea?

Stel ze aan Marianne

Marianne de Rijke

Senior adviseur musea en erfgoed / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219782 M.deRijke@landschaperfgoedutrecht.nl

Vragen van historische verenigingen?

Stel ze aan Mieke

Mieke Heurneman

Adviseur geschiedenis en onderwijs / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219770 m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl