Doneer Vrijwilligers
Bijzondere Buitendagen

proeven aan vrijwilligerswerk

Bijzondere Buitendagen

Wil jij meewerken aan het behouden en beheren van het landschap en erfgoed in de provincie Utrecht? Dan is dit je kans! Met de Bijzondere Buitendagen kun je proeven aan vrijwilligerswerk in het groen. 

De Bijzondere Buitendagen zijn werkdagen op verschillende locaties in de provincie Utrecht. Je werkt tijdens een Bijzondere Buitendag in een groep van zo'n dertig tot veertig mensen aan mooie natuurklussen. Denk hierbij aan zagen, snoeien, planten, oogsten, en nog veel meer. Er is altijd een begeleider aanwezig die uitleg geeft over de natuur en omgeving, en er op toe ziet dat er veilig wordt gewerkt. Ook voor iets lekkers wordt gezorgd.

Bijzondere Buitendag Landgoed Rumelaar Woudenberg (14 december 2022)

Op woensdag 14 december werd in de vrieskou gewerkt op Landgoed Rumelaar in Woudenberg. De dertig deelnemers aan deze Bijzondere Buitendag zorgden ervoor dat het bos op het landgoed werd uitgedund. Zij maakten ruimte voor  

Bijzondere Buitendag in Amerongen (18 november 2022)

Op vrijdag 18 november ging een groep van dertig vrijwilligers aan de slag op Landgoed Kolland in Amerongen. Er werd een houtwal gedund met zagen. De deelnemers kregen van Wolbertie Ruiter uitleg over het landgoed en de natuur. Landgoed Kolland heeft de beschermingsstatus van Natura 2000.  


Bijzondere Buitendag in Vijfheerenlanden (5 oktober)

Tijdens de Bijzondere Buitendag op 5 oktober werden 200 kisten appels en peren geplukt in Vijfheerenlanden. De 23 vrijwilligers die meededen gingen aan de slag in de historische boomgaard in natuurgebied het Wiel van Bassa.

De oogst krijgt een zinvolle bestemming en wordt verwerkt in allerlei streekproducten. De opbrengst wordt gebruikt voor de instandhouding van het natuurgebied.

Bijzondere Buitendag op Landgoed De Boom (15 juli 2022)

Tijdens de Bijzondere Buitendag op landgoed De Boom bij Leusden is de Amerikaanse vogelkers aangepakt. Deze invasieve exoot kwam in de zeventiende eeuw vanuit Amerika als sierboom naar Nederland. De plant verdringt belangrijke inheemse soorten en moet bestreden worden.

Bijzondere Buitendag in Werkhoven (25 februari 2022)

Op Landgoed Beverweerd in Werkhoven werden wilgen geknot. Wanneer knotwilgen niet onderhouden worden, gaat dat ten koste van de boom. Als een tak arm te dik is, moet deze geknot worden anders scheurt de boom. Naast het werk in de natuur was er ook een rondleiding over het landgoed.

Bijzondere Buitendag in Woudenberg (26 januari 2022)

Op Landgoed Rumelaar in Woudenberg werd tijdens deze Bijzondere Buitendag begroeiing aangeplant. Ook werd een houtwal aangepakt. De deelnemers kregen ook een rondleiding over het landgoed. 

Bijzondere Buitendag in Bilthoven (25 september 2021)

Op deze Bijzondere Buitendag werd een bijzondere ontdekking gedaan; een bloeiende kleine zonnedauw. Daarnaast werkten de deelnemers op landgoed Princenhof in de natuur. Ook was er een rondleiding over het landgoed.

Bijzondere Buitendag in Cothen (25 augustus 2021)

Tijdens deze Bijzondere Buitendag in Cothen werd onder andere gewerkt in de rozentuin van landgoed Rhijnestein. Ook kregen de deelnemers een rondleiding over het landgoed.

Bijzondere Buitendag in Soest (17 juli 2021)

Op de hei in Soest in de nabijheid van het ecoduct werd gewerkt aan het verwijderen van boompjes en struiken zodat er weer ruim baan was voor de hei en de dieren die er leven. Er was een mooie uitleg over de natuur in de omgeving en er was een wandeling over het ecoduct dat normaal niet toegankelijk is.

Liever persoonlijk contact?

Libby helpt je graag verder

Libby van den Besselaar

Adviseur vrijwilligerswerk 030 - 221 97 63 l.vandenbesselaar@landschaperfgoedutrecht.nl