Word donateur Vrijwilligers
De Ronde Venen

wordt mooier en groener

Groen aan de Buurt in De Ronde Venen

De Ronde Venen maakt haar woonkernen - Abcoude, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis - groener. De gemeente doet mee aan Groen aan de Buurt. Tijdens twee bewonersavonden in het voorjaar van 2021 ontstonden veel ideeën voor een groenere en mooiere omgeving. Bewoners gaan nu met gemeente aan de slag met vijf plannen plannen. Welke dit zijn, zie je hieronder.

Vergroening parkeerplaats –  Abcoude (GROEN+)

Bewonersgroep Abcoude Groen werkt onder andere aan groenvoorzieningen in de bebouwde kom. De komende tijd richten ze zich op de rij steenkorven naast het spoor. Die plek willen ze omtoveren ze tot een klein paradijsje voor de biodiversiteit. Wil je meer weten of meedoen? Neem dan contact op met Ellen van Donk via e.vandonk@nioo.knaw.nl of Gay Jannette Walen via walenjgg@kpnmail.nl.

Narcissen aan de Amstel – De Hoef

Elk voorjaar barsten de narcissen van De Hoef in bloeien uit; een prachtig gezicht dat inwoners wel op meer plekken in het dorp zouden willen zien. Daarom slaan zij de handen ineen om ook langs de Amstel in het najaar van 2021 narcissen te planten. Wil je hieraan meewerken? Neem dan contact op met Jaap Gelderloos via jog@stroomzicht.nl.

Oeverbeplanting Karekiet – Mijdrecht

Er gebeurt in Mijdrecht al heel wat om parken en groenstroken mooier en natuurlijker te maken. De Werkgroep Groen Twistvlied-Wickelhof gaat graag nog een stapje verder: in samenwerking met Waternet gaan zij nieuwe, natuurlijke oeverbeplanting realiseren langs de vijverrand aan de Karekiet. Goed voor de vijverecologie en ook nog eens mooi om te zien. Wil je meer weten of meedoen? Neem dan contact op met Lydia Graveland via silky-beauty@ziggo.nl.

Bloemenweide Kerkelanden – Vinkeveen

Vinkeveen is binnenkort een bloemenweide rijker. Een groep bewoners maakt van een grasstrook langs de vijverpartij bij Kerkelanden een fijne plek voor vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Ook knappen ze een bankje op, zodat voorbijgangers op deze plek kunnen ontspannen terwijl ze genieten van de bloemenpracht. Wil je meer weten of meedoen? Neem dan contact op met Vivien de Groot via viviendegroot@gmail.com.

Aangeklede bloemenweiden – Wilnis

Buren aan de Pastoor Kannelaan en het Timotheegras hebben twee bloemenweiden voor ogen. Hiermee willen ze hun buurt groener, mooier en gezelliger maken. Er komen boomstambanken en samen met de Woudreus gaan de kinderen werken aan een insectenhotel. Woon je in de buurt en wil je meedoen? Neem dan contact op met Sandra Redeker via s.redeker@kpnplanet.nl.

Groen aan de Buurt project in Wilnis krijgt kleur

In Wilnis wordt al volop gewerkt aan de groene buurtinitiatieven:

Buren aan de Pastoor Kannelaan en het Timotheegras in Wilnis werken aan de aanleg van twee bloemenweiden met grassen, bloemen en kruiden. Initiatiefnemer Sandra Redeker: ‘Beide bloemenveldjes aan de Pastoor Kannelaan en Timotheegras zijn in april ingezaaid. Door het afwisselende weer gaat de groei voorspoedig. We zien dat onder andere boterbloemen, paardenbloemen, dovenetel, slaapmutsje, bijenvoer, kaardebol, karmozijnbes, margriet en vingerhoedskruid opkomen.’ Naast het creëren en onderhouden van bloemenweiden wordt er gewerkt aan boomstam -banken, -krukjes en insectenhotels.

Lees het artikel

Liever persoonlijk contact?

Hélène helpt je graag verder

Hélène Hine

Programmamanager vrijwilligerswerk 030 - 2219763 h.hine@landschaperfgoedutrecht.nl