Historische verenigingen

Veel mensen met hart voor geschiedenis en erfgoed van hun eigen omgeving zijn lid van een historische vereniging. Daarvan zijn er in de provincie Utrecht meer dan 40. Historische verenigingen draaien geheel op vrijwilligers en hebben veel kennis over de lokale geschiedenis. Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt hen om die kennis nog beter te kunnen verspreiden en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen betrokken worden bij het waardevolle erfgoed dat onze provincie rijk is. Voor vrijwilligers is er een breed scala aan taken te verrichten. Bestuursfuncties, redactie van het tijdschrift of jaarboek, organiseren van of deelname aan evenementen en tentoonstellingen, gastheer of gastvrouw zijn tijdens openingsuren, rondleidingen geven in dorp, stad of omgeving, beheren, registreren of digitaliseren van de eigen collectie, historisch onderzoek verrichten naar de eigen familie of de lokale geschiedenis (bijv. archiefonderzoek, oral history, etc.). Voor meer informatie over wat historische verenigingen doen, klik hier.

Hoeveel tijd ben ik kwijt met dit vrijwilligerswerk?
Hoeveel tijd het vrijwilligerswerk kost, is afhankelijk van de werkzaamheden die u op zich wilt nemen. Er zijn zowel structurele als eenmalige of kortdurende activiteiten waar u een bijdrage aan kunt leveren. Voor sommige activiteiten zijn er vaste vergadermomenten (bestuur) of deadlines (tijdschrift). In overleg kunt u afspreken hoeveel tijd u aan het vrijwilligerswerk wilt besteden.

Wat bieden wij vrijwilligers van historische verenigingen?
Deelname aan cursussen, klik hier voor ons actuele aanbod
Deelname aan de themabijeenkomsten van Erfgoed Connectie Utrecht.
- Digitale nieuwsbrief vrijwilligers, 3 keer per jaar.
- Jaarlijkse deelname aan de vrijwilligersdag

Ook vrijwilliger worden bij een historische vereniging?
Bent u geïnteresseerd in historie en erfgoed van uw woonplaats en wilt u daar een actieve bijdrage aan leveren, kijk dan op de kaart om te zien welke verenigingen er actief zijn bij u in de buurt. Of neem contact op met het Steunpunt vrijwilligerswerk: e-mail of 030 220 55 34. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.