Wat verwachten we van locatieleiders?

Wat verwachten we van locatieleiders?
Bij het organiseren van een locatie zijn er een aantal dingen die we verwachten van degene die de locatie organiseert.

Een geschikte Natuurwerkdaglocatie
Kies een leuke klus op een aantrekkelijke locatie en zorg eventueel voor aanvullende activiteiten speciaal voor kinderen. Bedenk dat het voor veel deelnemers de eerste kennismaking is met het werken in het landschap. Kies daarom bij voorkeur een wat lichtere klus (geen achterstallig onderhoud). Houd ook rekening met aspecten als bereikbaarheid, parkeren etc. En zorg ervoor dat er veilig gewerkt kan worden, dus liever niet langs een drukke verkeersweg.

Mogelijke klussen op de Natuurwerkdag: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen, maken van struinpaden en takkenrillen en verwijderen van riet.

Bepaal een maximum aantal deelnemers voor uw klus, waarbij je rekening houdt met de beschikbare begeleiding en gereedschap.

Bepaal je doelgroep
Bepaal welke deelnemers mee kunnen werken, bijvoorbeeld alleen personen ouder dan 12 jaar, geschikt voor kinderen tot 12 jaar onder begeleiding (met kinderactiviteiten), leerlingen maatschappelijke stage. Hieronder staan nog enkele bijzondere doelgroepen beschreven.

Kinderen
Voor kinderen kunnen aparte activiteiten worden georganiseerd, zoals stinzenbollen planten, vogelhuisjes maken of manden vlechten van wilgentakken.

Maatschappelijke stage
Maatschappelijke stage is gericht op een positieve ervaring met vrijwilligerswerk – iets doen voor een ander en is voor leerlingen in het voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO). De meeste leerlingen zijn tussen de 13-16 jaar bij het doen van de maatschappelijke stage.

Single locatie
Een Single Natuurwerkdaglocatie is een locatie waar single deelnemers in groepjes onder begeleiding van een locatieleider gaan werken in de natuur. Eigenlijk hetzelfde als een ‘normale’ Natuurwerkdaglocatie, maar met één verschil; alle deelnemers komen alleen. Uitgangspunt moet zijn: een ongedwongen, gezellige dag voor alle deelnemers.


Klus op de website www.natuurwerkdag.nl zetten
Zet je klus op de website via https://www.natuurwerkdag.nl/admin/inloggen/. Inloggegevens ontvang je via Landschap Erfgoed Utrecht. De handleiding voor het CMS van de website kun je hier downloaden.

Als je een locatie op de website zet, let dan op het volgende:
- Zorg dat de teksten niet te lang zijn. De deelnemer wil snel kunnen zien wat de klus inhoudt.
- Schrijf actief. Dus ipv: De bomen gaan worden gesnoeid. We snoeien de bomen. En probeer jargon te vermijden.
- Zorg dat je foto’s gebruikt waar mensen enthousiast van worden.

Actief werven van deelnemers
Wij vragen inzet bij het werven van deelnemers van de lokale organisaties die meedoen aan de Natuurwerkdag. Nodig vrienden, familie en bekenden uit om mee te doen. Je krijgt posters en flyers opgestuurd. Het is de bedoeling dat jullie deze in de omgeving verspreiden. Ook krijg je een digitale uitnodiging die je kunt versturen binnen jullie eigen netwerk. Landelijk en provinciaal worden persberichten verstuurd.

Monitoren aanmeldingen
Via de website kun je in de gaten houden hoeveel aanmeldingen er al zijn. Zo weet je of je al voldoende aanmeldingen hebt of dat je nog meer moet doen om mensen enthousiast te maken.

Veilig werken op de Natuurwerkdag
Op de Natuurwerkdag is veilig werken natuurlijk van belang. Dat kan je bijvoorbeeld doen door vooraf een werkdagformulier in te vullen. Hier kan je een voorbeeld downloaden.. Zo kom je op de dag zelf, mocht er iets gebeuren, niet voor onverwachte situaties te staan.

Geef deelnemers op de dag zelf een duidelijke werkinstructie. Houd er rekening mee dat er veel mensen meedoen die geen ervaring hebben met het werken in de natuur.

Bekijk hier de handleiding veilig werken.
Bekijk hier hoe het zit met de verzekering in het geval dat er wel wat gebeurt.

Gastheerschap op de Natuurwerkdag zelf
Op de Natuurwerkdag zelf is het van belang dat je mensen goed ontvangt en ze wegwijs maakt. Zorg dat u een goede ambassadeur bent. Leg uit wat de Natuurwerkdag is en dat er in het hele land nu mensen aan het werk zijn in het landschap. Vertel wat over de locatie en waarom de werkzaamheden belangrijk en noodzakelijk zijn. Hierover krijg je nog nadere instructies.

Wij adviseren verder: verzorg de deelnemers zo goed mogelijk met bijvoorbeeld koffie, thee, soep of een lunch.

Nodig de lokale politiek uit om mee te doen / locatie openen
Een beetje extra aandacht voor je locatie is nooit weg. Je kan bijvoorbeeld de lokale politiek uitnodigen.

Na afloop: doorgeven aantal deelnemers
Wij horen graag aan het eind van de dag hoeveel deelnemers je hebt gehad. Dit wordt landelijk geïnventariseerd en in persberichten naar afloop gecommuniceerd. Tips zijn natuurlijk ook welkom.