Word vrijwilliger Word donateur
TS 20191102 Natuurwerkdag 324

Samen organiseren we de Natuurwerkdag

Update 8 oktober 2020 - De Natuurwerkdag 2020 is helaas afgelast. Meer informatie vind je hier

 

Goed nieuws! De Natuurwerkdag gaat door in 2020! Het is een speciale editie, de Natuurwerkdag wordt namelijk voor de 20e keer georganiseerd. Deelnemers kunnen dit jaar daarom niet één, maar drie dagen lang aan de slag, op 6, 7 en 8 november! 

Uiteraard krijgen we te maken met maatregelen en restricties vanwege corona, maar wij zijn van plan om er een mooie editie van te maken. Doe jij dit jaar ook weer mee?

Op deze pagina vind je alle informatie die als locatieleider belangrijk is. We zijn blij dat je meedoet en helpen je graag om de dag soepel te laten verlopen.

 

Meld je klus op tijd aan!

We streven ernaar om alle klussen vóór vrijdag 18 september 2020 online te hebben. In week 39 gaan we namelijk een start maken met onze publiciteitscampagne en we willen dan graag alle klussen promoten. Meld je je klus pas later aan? Dat kan dan betekenen dat je klus niet mee gaat in onze publiciteitscampagne.  Meld je klus aan via www.natuurwerkdag.nl

 

Wat verwachten we van locatieleiders?

Bij het organiseren van een locatie zijn er een aantal dingen die we verwachten van degene die de locatie organiseert. We verwachten dat de locatieleider voor een geschikte Natuurwerkdaglocatie zorgt, de doelgroep bepaalt, de klus op de website van de Natuurwerkdag zet, actief deelnemers werft, de aanmeldingen monitort en ervoor zorgt dat er veilig gewerkt wordt op de dag zelf. Landschap Erfgoed Utrecht coördineert en ondersteunt de activiteiten van de Natuurwerkdag in heel de provincie Utrecht.

 

Wat kun je verwachten van Landschap Erfgoed Utrecht?

Wij helpen graag om de Natuurwerkdag op jouw locatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je kunt het volgende van ons verwachten:

 • Advies over het bedenken van geschikte klussen
 • Advies op het gebied van ARBO en de corona-maatregelen
 • Ondersteuning bij het aanmelden van je klus en eventuele vragen
 • Bedankjes voor de deelnemers
 • Mogelijkheid om benodigde materialen bij ons te lenen
 • Helpen met het werven van deelnemers door goede communicatie en publiciteit:
  • Wij maken persberichten per gemeente voor alle locaties
  • Wij zorgen dat jullie posters krijgen
  • Wij zorgen voor een doorstuur e-mail
  • Wij zorgen dat lokale belanghebbenden (zoals gemeentes) op de hoogte zijn van de klussen en eventueel ook meedoen als deelnemer
  • Wij zorgen voor betaalde advertenties op social media

 

Corona en de Natuurwerkdag

De basisregels voor de Natuurwerkdag ten tijde van corona zijn hygiënemaatregelen en afstand houden. Als locatieleider moet je werken volgens het coronaprotocol of werkinstructie van de betreffende organisatie of terreineigenaar. Zonder protocol/werkinstructie kan er geen Natuurwerkdaglocatie gehouden worden. Check dus even of jouw locatie een eigen protocol heeft. Geen protocol? Hanteer dan het corona protocol van Landschap Erfgoed Utrecht (zie kopje: Handige links en informatie). LandschappenNL (de initiatiefnemer van de Natuurwerkdag) heeft ook een leidraad geschreven (zie Handige links en informatie). In het kort zijn de uitgangspunten:

 • De richtlijnen van het RIVM zijn altijd leidend.
 • Wanneer de richtlijnen aangescherpt worden, nemen wij contact op met alle locatieleiders om de nieuwe maatregelen te bespreken.
 • De groepsgrootte per locaties is beperkt tot 40 personen (mits er uiteraard voldoende afstand bewaard kan worden. Een kleinere locatie betekent minder deelnemers).
 • Alle deelnemers moeten zich vooraf aanmelden via de website.

 

LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. De Natuurwerkdag is mede mogelijk gemaakt dankzij de Postcode Loterij.

 

Handige links en informatie


Handige links en informatie

Werkdagformulier – Download hier het werkdagformulier

Informatie over de verzekeringen en veilig werken – Download hier de informatie

Handleiding Natuurwerkdag voor de locatieleiders – Download hier de handleiding voor de Natuurwerkdag voor locatieleiders

Coronaprotocol Landschap Erfgoed Utrecht – Download hier het corona protocol

Veilig werken met corona tijdens de Natuurwerkdag – Download hier

De contactpersonen

Heb je hulp nodig of vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Willemijn van Hees, w.vanhees@landschaperfgoedutrecht.nl, 030 - 22 19 712, projectleider Natuurwerkdag
Sanne Heymann, s.heymann@landschaperfgoedutrecht.nl, projectmedewerker Natuurwerkdag
Lotte Kwak, l.kwak@landschaperfgoedutrecht.nl, communicatiemedewerker Natuurwerkdag