Doneer Vrijwilligers
Doen waar je van houdt

Column Anton Cruysheer

'Ik doe nu waar ik van hou'


Anton Cruysheer (46) is Manager Erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht, én archeoloog. Hij stuurt acht collega’s aan, werkt mee aan projecten, is vertegenwoordigd in provinciale en landelijke organisaties, publiceert artikelen over archeologie en doet vrijwilligerswerk.


‘Ik doe nu waar ik van hou. Eerder werkte ik bij een adviesbureau en een bank. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en daarom switchte ik drie jaar geleden naar Landschap Erfgoed Utrecht waar ik mij bezighoud met de Utrechtse bodem en alles wat er in zit en erop staat.

Het verleden is een prachtige spiegel met rijke beelden en verhalen.

Als je het verleden en je eigen omgeving beter kent, voel je je er ook meer thuis; je snapt beter waarom de dingen zijn zoals ze zijn en begrijpt beter wie je zelf bent. In essentie is dit waar mijn werk over gaat. Samen met mijn collega’s en partnerorganisaties zorgen we ervoor dat het landschap en erfgoed van de provincie Utrecht doorgegeven wordt aan toekomstige generaties. Zowel fysiek als digitaal.

De Utrechtse bodem is divers. Zand, klei, veen, alle typen zijn vertegenwoordigd. Van rivierdalen tot aan heuvels van de voorlaatste IJstijd. Erg bijzonder vind ik ontdekkingen van plekken waar mensen vroeger woonden en waar zeldzame natuurwaarden te vinden zijn. Vlak bij waar ik woon is zo’n prachtige plek. In het Corverbos in Hilversum is een kampement van Neanderthalers zo’n 120.000 jaar oud gevonden!

De bodem van de provincie Utrecht is rijk aan vondsten

De Utrechtse bodem is ook rijk aan vondsten. Vorig jaar ontdekten we bijvoorbeeld met de hulp van ruim 4.500 vrijwilligers in het project Erfgoed Gezocht talloze nieuwe grafheuvels en akkercomplexen van zo’n 2.000 á 3.000 jaar oud. Dit najaar gaan we op die plekken het veld in om verder onderzoek te doen.

In de provincie Utrecht zijn veel plekken om je over te verbazen en van te leren. Mooie voorbeelden zijn het Vechtstreekmuseum, DOMunder, Museum Hoge Woerd, Museum Dorestad en de Grebbelinie. Er is zoveel te ontdekken! Ik neem je de komende weken mee naar ons werk, maar ook naar de mooie plekken, hun vondsten en collecties. Ik heb er zin in!’

Anton Cruysheer,
a.cruysheer@landschaperfgoedutrecht.nl

Deel met je vrienden