Nieuws

Beleef spannende avonturen met de Familiespeurtocht op het Fort bij Vechten

1 april 2019 14:38

Vanaf 6 april kunnen families met kinderen (van 4 tot 8 jaar) rond speuren op het Fort bij Vechten. In een nieuwe, spannende Familiespeurtocht gaan kinderen de dochter van de fortwachter helpen het varkentje te zoeken dat haar vader op het fort heeft verstopt. Al speurend leren de kinderen en volwassenen meer over de geschiedenis van het fort dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

› Lees verder

NLdoet op Utrechtse buitenplaatsen heel succesvol

19 maart 2019 11:18

Onze NLdoet-actie op de Utrechtse buitenplaatsen was ondanks het weer een groot succes. Op 17 locaties staken zo'n 230 mensen de handen uit de mouwen. Op Kasteel Sterkenburg openden Mariette Pennarts, gedeputeerde provincie Utrecht en Ivo Brautigam, directeur Landschap Erfgoed Utrecht, officieel deze speciale NLdoet-actie.

› Lees verder

Stem op 20 maart voor de waterschappen

15 maart 2019 13:19

Waterschappen zijn niet alleen verantwoordelijk voor onze veiligheid achter de dijken, maar ook voor waterkwaliteit en natuur. In ons waterrijke land is een groot deel van de natuur afhankelijk van voldoende schoon water. In steden kunnen waterschappen bijdragen aan een aantrekkelijke leefomgeving met groen en recreatiemogelijkheden bij het water. Daarover beslissen de bestuurders die we op 20 maart gaan kiezen.

› Lees verder

Help jij mee het Vredelantsepad mooi te houden?

13 maart 2019 13:02

Voor het prachtige Klompenpad Vredelantsepad, in het buitengebied van Vreeland, zoekt Landschap Erfgoed Utrecht een aantal enthousiaste vrijwilligers uit de gemeente Stichtse Vecht met hart voor wandelen. Het Vredelantsepad vormt een rondwandeling van 11 kilometer en loopt over boerenland, langs verdwenen buitenplaatsen en de Vecht. Er zijn inmiddels 111 Klompenpaden in de provincies Utrecht en Gelderland.

› Lees verder

Eerste kievitsei ook in de provincie Utrecht gevonden

8 maart 2019 16:18

Het is niet het allereerste kievitsei dat gevonden is, maar wel het eerste kievitsei dat gevonden is in de provincie Utrecht. Op 8 maart vond Kees de Jong, vrijwilliger van de Weidevogelwerkgroep Alblasserwaard, een nest met 2 eieren in de nieuwe Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden.

› Lees verder

Werken aan natuur en landschap dankzij de Postcode Loterij

5 maart 2019 16:50

Tijdens het jaarlijks Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij heeft LandschappenNL 13,5 miljoen euro ontvangen voor natuur en landschap in Nederland. De provinciale Landschappen en provinciale organisaties Landschapsbeheer zetten dit geld in om natuur en landschap voor nu en in de toekomst te behouden en beleefbaar te maken.

› Lees verder

Prachtige Klompenpadenresultaten in 2018

13 februari 2019 09:42

De zanglijster luidt de ochtenden alweer in en de hazelaar staat alweer te bloeien. En zo langzamerhand gaat ook het échte wandelseizoen weer van start. Een mooi moment om de resultaten van de Klompenpaden van vorig jaar te presenteren. Aan het eind van 2018 stond de teller alweer op 111 Klompenpaden. Dat staat garant voor 1.742 km wandelplezier!

› Lees verder

Unieke middeleeuwse liefdesring gevonden in Utrecht

5 februari 2019 18:27

Bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht (provincie Utrecht) is onlangs een bijzondere vondst gemeld: een unieke gouden liefdesring uit de Middeleeuwen. Een dergelijke ring is nog niet eerder in Nederland gevonden. Het gaat hierbij om een ‘black letter posy ring’ gemaakt in de periode 1375-1550. Een soort liefdespoëziering met een dichtregel of motto in gotisch schrift dat voornamelijk in Engeland werd gemaakt en gebruikt. De teksten die in deze ringen werden gegraveerd waren vaak lieve teksten – in het genre ‘denk aan mij’, ‘vergeet niet wie je lief hebt’ of ‘ik houd alleen van jou’ – maar soms kom je grappige, cynische of meer cryptische teksten tegen. De nu gevonden ring valt zonder meer in die laatste categorie en is zelfs zo cryptisch te noemen dat niet zeker is of het raadsel van deze liefdesring, zelfs na gedegen onderzoek, opgelost gaat worden.

› Lees verder

Ga aan de slag op mooie locaties in de provincie

24 januari 2019 12:15

Voor Stichting Landschapsbeheerploegen Utrecht zoekt Landschap Erfgoed Utrecht enthousiaste vrijwilligers die een onmisbare bijdrage willen leveren aan het beheer en onderhoud van het landschap. Voor de ploeg die op donderdag op Landgoed De Laan aan de slag gaat zijn er nieuwe vrijwilligers nodig. En ook voor de ploeg die op vrijdag in de buurt van Amersfoort, Leusden en het Langbroekerweteringgebied is er plek voor nieuwe mensen. Kennis van landschapsbeheer is niet nodig. Wél enthousiasme, spierkracht en beschikbaarheid op donderdag of vrijdag.

› Lees verder