Nieuws

Prachtige Klompenpadenresultaten in 2018

13 februari 2019 09:42

De zanglijster luidt de ochtenden alweer in en de hazelaar staat alweer te bloeien. En zo langzamerhand gaat ook het échte wandelseizoen weer van start. Een mooi moment om de resultaten van de Klompenpaden van vorig jaar te presenteren. Aan het eind van 2018 stond de teller alweer op 111 Klompenpaden. Dat staat garant voor 1.742 km wandelplezier!

› Lees verder

Unieke middeleeuwse liefdesring gevonden in Utrecht

5 februari 2019 18:27

Bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht (provincie Utrecht) is onlangs een bijzondere vondst gemeld: een unieke gouden liefdesring uit de Middeleeuwen. Een dergelijke ring is nog niet eerder in Nederland gevonden. Het gaat hierbij om een ‘black letter posy ring’ gemaakt in de periode 1375-1550. Een soort liefdespoëziering met een dichtregel of motto in gotisch schrift dat voornamelijk in Engeland werd gemaakt en gebruikt. De teksten die in deze ringen werden gegraveerd waren vaak lieve teksten – in het genre ‘denk aan mij’, ‘vergeet niet wie je lief hebt’ of ‘ik houd alleen van jou’ – maar soms kom je grappige, cynische of meer cryptische teksten tegen. De nu gevonden ring valt zonder meer in die laatste categorie en is zelfs zo cryptisch te noemen dat niet zeker is of het raadsel van deze liefdesring, zelfs na gedegen onderzoek, opgelost gaat worden.

› Lees verder

Ga aan de slag op mooie locaties in de provincie

24 januari 2019 12:15

Voor Stichting Landschapsbeheerploegen Utrecht zoekt Landschap Erfgoed Utrecht enthousiaste vrijwilligers die een onmisbare bijdrage willen leveren aan het beheer en onderhoud van het landschap. Voor de ploeg die op donderdag op Landgoed De Laan aan de slag gaat zijn er nieuwe vrijwilligers nodig. En ook voor de ploeg die op vrijdag in de buurt van Amersfoort, Leusden en het Langbroekerweteringgebied is er plek voor nieuwe mensen. Kennis van landschapsbeheer is niet nodig. Wél enthousiasme, spierkracht en beschikbaarheid op donderdag of vrijdag.

› Lees verder

Voucherregeling Beleef en Bewonder! gaat weer open

20 december 2018 10:33

Vanaf 11 februari 2019 kunnen bewoners en vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht weer een voucher aanvragen voor de realisatie van een groen project. Er zijn vouchers beschikbaar ter waarde van € 500,- of € 1.000,-. Na het succes van de vorige ronde biedt dit bewoners een nieuwe kans om een bijdrage te leveren aan de vergroening van hun dorp of wijk.

› Lees verder

Pyramide van Austerlitz verwelkomt 50.000ste bezoeker

26 november 2018 16:49

Zondag was het zover: de Pyramide van Austerlitz werd dit jaar voor de 50.000ste keer beklommen. “We hoopten dat het zou lukken om in dit jubileumjaar het recordaantal van 50.000 bezoekers te halen op deze bijzondere plek. En dat is gebeurd! Dankzij de mooie zomer en het goede najaar was het zelfs vandaag al zover!” aldus Hennie Heuff, coördinator vrijwilligers van de Pyramide van Austerlitz.

› Lees verder

Help mee de wilgen langs de Lange Linschoten te behouden

31 oktober 2018 16:31

Langs de oevers van het riviertje de Lange Linschoten in de gemeenten Linschoten en Oudewater staan ruim 1.000 karakteristieke knotwilgen. Om deze knotwilgen te behouden is onderhoud nodig. Hiervoor zoekt Landschap Erfgoed Utrecht bewoners die het leuk vinden om vanaf januari volgend jaar hun eigen omgeving mooi te houden.

› Lees verder

Drie 'groene' Utrechtse fondsen bundelen krachten in KIEM

13 november 2018 16:07

Het Elise Mathilde Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht houden van groen en ondersteunen natuur-initiatieven. Per 1 november slaan de fondsen de handen ineen en kunnen initiatiefnemers bij één loket van alle drie deze fondsen een bijdrage krijgen. KIEM is bedoeld voor vrijwilligersprojecten op het gebied van natuur in de provincie Utrecht. Een unieke samenwerking om de natuur een boost te geven.

› Lees verder

Recordaantal mensen komt in beweging tijdens de Natuurwerkdag

3 november 2018 17:21

De Natuurwerkdag, die op 3 november plaatsvond op meer dan 500 locaties, heeft een recordaantal deelnemers in beweging gebracht. Ruim [aantal] mensen hebben meegedaan. In Utrecht kwamen ruim 1.100 mensen in actie. “We hebben een recordaantal locaties weten te organiseren en daar is ook een recordaantal mensen op afgekomen. Alhoewel wij veel met vrijwilligers werken, blijf ik het bijzonder vinden dat zoveel mensen zich willen inzetten voor de natuur. Maar het is ook bittere noodzaak”, zegt directeur van Landschap Erfgoed Utrecht Ivo Brautigam.

› Lees verder

Erfgoed als grondlegger voor Omgevingsvisies van gemeenten

19 oktober 2018 13:00

Op 18 oktober vond een speciale bijeenkomst plaats voor bestuurders en ambtenaren van alle gemeenten uit de provincie Utrecht. In de Nicolaikerk te Utrecht verzamelden iedereen zich die in hun gemeente te maken hebben met ruimtelijke ordening, archeologie, monumenten en cultuurhistorisch landschap. Zij ontvingen uit handen van gedeputeerde Mariëtte Pennarts de “Wegwijzer voor de Toekomst” van het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU), een samenwerkingsverband tussen MooiSticht en Landschap Erfgoed Utrecht.

› Lees verder