Word vrijwilliger Word donateur
LEU Vrijwilligersdag 17
Wandelen

gaat over rust in je hoofd. Over niet praten en alles zien.

LEU Vrijwilligersdag 05
LEU Vrijwilligersdag 2018 60

Wandel mee

Wandelen gaat over rust in je hoofd. Over niet praten en alles zien. Over huppelende kinderen, een hand in jouw hand, de wind door je haren en de geur van buiten in je kleren. Wat is er nou fijner dan wandelen dwars door boerenland? Of op een landgoed waar de cultuurhistorie nog levend is? Kom ook lekker struinen door het weiland, onverharde paden ontdekken en een kop koffie drinken bij een boerenerf. 

Altijd in beweging

In 2002 werd het eerste Klompenpad in Nederland aangelegd: Het Schutpad in Leusden. Wat van oorsprong een eenmalig initiatief was, groeide uit tot een succesvol merk. Al snel kon je niet alleen struinen door de provincie Utrecht, maar ook wandelen over Klompenpaden door Gelderland.

De Klompenpaden zijn altijd in beweging. Elk jaar komen er nieuwe paden bij. In 2017 werd het honderdste Klompenpad geopend, het Jufferpad bij Veenendaal. In 2019 stond de teller alweer op 117 paden. Genoeg kilometers om lekker de wind door je haren te voelen. Dus doe je klompen aan en gaan!

Het ene moment loop je langs een kudde grazende koeien, het andere moment door de tuin van een prachtig landgoed.

Wandelen door de geschiedenis

Wie over een Klompenpad wandelt, beleeft meer dan het landschap alleen. Klompenpaden bieden een unieke combinatie van natuur en erfgoed. Je wandelt over eeuwenoude lanen, langs kloosters, landhuizen en historische boerderijen. 

De routes bieden informatie over het culturele erfgoed dat je tijdens een wandeling passeert. Via de website en de gratis app (android of apple) kun je meer ontdekken over de geschiedenis van de omgeving. Wie woonden er vroeger? Hoe werd het landschap gebruikt? Maar ook via UtrechtAltijd lees je meer over de geschiedenis. 

Ontdek de verhalen
  • 117

    Klompenpaden

  • 1.073

    vrijwilligers

  • 1.742

    kilometer wandelplezier

Liever persoonlijk contact?

Pauline helpt je graag verder

Pauline Jansen

Senior adviseur routes en vrijwilligerswerk 030 - 2219737 p.jansen@landschaperfgoedutrecht.nl