Doneer Vrijwilligers
Klompenpaden

wandelend genieten van de mooie provincie Utrecht

Wandel mee over de Klompenpaden in Utrecht

Wat is er nou fijner dan wandelen dwars door boerenland of lopen over een landgoed waar de cultuurhistorie nog springlevend is? Het kan over de 34 Klompenpaden in de provincie Utrecht!

Kom struinen door het weiland, ontdek onverharde paden, drink koffie bij bijzondere horeca of koop lokale producten op een boerenerf. Als Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkelen we de Utrechtse paden en zorgen we samen met vrijwilligers voor het onderhouden en beheren ervan.

In 2002 werd het eerste Klompenpad in Nederland aangelegd: Het Schutpad in Leusden. Wat van oorsprong een eenmalig initiatief was, groeide uit tot een succesvol merk. Al snel kon je niet alleen struinen door de provincie Utrecht, maar ook wandelen over Klompenpaden door Gelderland. De Klompenpaden zijn altijd in beweging. Elk jaar komen er nieuwe paden bij. In 2017 werd het honderdste Klompenpad geopend, het Jufferpad bij Veenendaal. In 2021 stond de teller alweer op 134 paden. Genoeg kilometers om lekker de wind door je haren te voelen. Ontdek alle paden op www.klompenpaden.nl!

Wandelen door de geschiedenis

Wie over een Klompenpad wandelt, beleeft meer dan het landschap alleen. Klompenpaden bieden een unieke combinatie van natuur en erfgoed. Je wandelt over eeuwenoude lanen, langs kloosters, landhuizen, kastelen en historische boerderijen.

De routes bieden informatie over het culturele erfgoed dat je tijdens een wandeling passeert. Via de website en de gratis app (android of apple) ontdek je meer over de geschiedenis van de omgeving. Wie woonden er vroeger? Hoe werd het landschap gebruikt? Op het verhalenplatform UtrechtAltijd lees je meer over de geschiedenis van de paden.

Ontdek de verhalen
  • 134

    Klompenpaden

  • 1.400

    vrijwilligers

  • 2.102

    kilometer wandelplezier

Liever persoonlijk contact?

Willemijn helpt je graag verder

Willemijn van Hees

Projectleider Klompenpaden en Groen aan de Buurt 030 - 221 97 12 w.vanhees@landschaperfgoedutrecht.nl