Doneer Vrijwilligers
Column gast-hoofdredacteur

Ivo Brautigam

'Grote vragen'

Ivo Brautigam is directeur van Landschap Erfgoed Utrecht. Deze maand is hij gast-hoofdredacteur van de campagne ‘Van Utrechtse bodem’. Hij neemt je mee in zijn werk, agenda en favorieten. Ivo heeft een achtergrond in algemeen management, change management, coaching en marketing. Bij Landschap Erfgoed Utrecht geeft hij leiding aan zo’n 24 professionals. Hij is tevens directeur van de Landschapsbeheerploegen Utrecht. Passie is voor hem een belangrijke drijfveer.


‘In de maatschappij van nu dringen zich steeds pregnanter grote vraagstukken op die stuk voor stuk onze volledige aandacht vragen. En dat niet alleen. We moeten ook snel en adequaat handelen. Als directeur van Landschap Erfgoed Utrecht heb ik daar steeds nadrukkelijker mee te maken. Mijn agenda wordt voor een groot deel bepaald door issues zoals: hoe betrekken we zoveel mogelijk mensen bij de zorg om het landschap en de natuur?

Hoe brengen we de collecties van musea en de content van historische verenigingen bij een zo breed en gevarieerd mogelijk publiek? Hoe kunnen we klimaat-ontkenners wél voor landschap en natuur winnen? Wat moeten we doen om boeren te inspireren en masse 100% natuur-inclusief te gaan werken? Welke lesprogramma’s kunnen we ontwikkelen om de jeugd te verankeren bij ons erfgoed? Hoe kunnen we de noodklok luiden voor onze natuur zonder dat die boodschap aan urgentie en impact inboet?

Nu eens even geen corona-geluiden, maar onderwerpen van de Utrechtse bodem

Dit zijn echt grote vragen en ik sta open voor elke suggestie op deze onderwerpen. Ik mag de komende maand gast-hoofdredacteur zijn van onze campagne ‘Van Utrechtse bodem’. Leuk! Ik zal jullie meenemen in de vragen, problemen, maar ook de inspiratie en mogelijke oplossingen voor deze maatschappelijke relevante thema’s. Nu eens even geen corona-geluiden, maar onderwerpen van de Utrechtse bodem.

Ik hoop op veel reacties! En mocht je nu al denken: ja, die onderwerpen raken mij en daar wil ik wel mijn aandeel aan leveren, kijk dan eens op goed rond op deze website. Bij het vrijwilligersplatform bijvoorbeeld. Daar vind je vast werk waaraan je je wil verbinden!’

Ivo Brautigam
i.brautigam@landschaperfgoedutrecht.nl