Doneer Vrijwilligers
Erfgoededucatie

gaat ook over feesten, gebruiken en rituelen

Wat leren we van de feestmaand december?

De maand december is in veel culturen een feestmaand. Ieder land, elk geloof, iedere cultuur en elke familie viert zijn eigen feesten. Met ons Cultuurprogramma project 'Wereld vol feest’ ontdekken leerlingen meer over verschillende tradities en gewoonten.

Feesten en rituelen spelen een belangrijke rol in het leven van jongen kinderen. Omdat ze nog niet zoveel tijdsbesef hebben, wordt hun leven wordt voor een groot deel bepaald door de indeling in feesten. Verjaardagen van henzelf en hun familieleden, Sinterklaas, Suikerfeest, Kerst… Bij het bespreken van deze feesten met de bijbehorende gebruiken en rituelen, krijgen de kinderen inzicht in de manier waarop zijzelf en anderen feestvieren, met overeenkomsten en verschillen, en leren ze hier respectvol mee om te gaan.

De twee projecten hieronder zijn mooie voorbeelden van ons educatie werk in de provincie Utrecht.

Het is feest!

Als leerkracht vind je op www.erfgoeddoen.nl de les ‘Het is feest!’. De lesstof is geschikt voor groep 3 t/m 6. Leerlingen ontdekken dat elke familie zijn eigen feesten en gewoontes heeft en wanneer er feesten zijn.
De stof bevat leuke vragen om een tijdlijn te maken en een lekkere opdracht over eten en drinken.

Lees meer

Wereld vol feest

‘Wereld vol feest’ bestaat uit 4 lessen voor groep 3 en 4. Het is een project uit het Cultuurprogramma dat we uitvoeren met Kunst Centraal uitvoeren in de provincie Utrecht. Op dit moment wordt het al uitgevoerd op basisscholen in Nieuwegein en Stichtse Vecht.

In het filmpje bij 'Wereld vol Feest' vertellen Eva, Rajvi, Krish, Amir, Junayd, Nina en Jens waar zij aan denken bij het woord feest!

Bekijk het filmpje

Feestverhalen op UtrechtAltijd.nl

Zondag 28 november begon het Joodse feest Chanoeka dat acht dagen duurt. Ook wel het 'feest der lichtjes' genoemd. Op zondag 5 december vieren veel Nederlanders Sinterklaas. En op 13 december is Sint Lucia een belangrijk midwinterfeest feest in Zweden. En voor we het weten is het 25 en 26 december, Kerstmis!

Wist je dat de provincie Utrecht ook haar eigen feesten heeft? Op verhalenplatform UtrechtAltijd lees je mooie verhalen over de Keistadfeesten in Amersfoort, Carnaval in Hoogland, Lampegiet in Veenendaal en Sint Maarten in de hele provincie