Word vrijwilliger Word donateur
LEU Rondleiding Groep 7 8 Kasteel Loenersloot 2019 30
LEU Rondleiding Groep 7 8 Kasteel Loenersloot 2019 39

Elke leerling Erfgoedwijs

Erfgoedwijs, wat is dat eigenlijk? Iets wordt pas erfgoed als daar een etiket op wordt geplakt. Maar wie bepaalt dan dat iets erfgoed is? De waarde en betekenis van erfgoed is geen vaststaand gegeven. Hoe we denken over plekken, monumenten, tradities, rituelen en alledaagse of bijzondere voorwerpen ontwikkelt zich door de tijd heen en kan van persoon tot persoon en van groep tot groep verschillen. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen achtergrond, kennis, ervaringen en herinneringen. 

Met het project Erfgoedwijzer geven wij leerkrachten én erfgoedinstellingen kennis, handvatten en werkvormen om leerlingen een erfgoedwijze blik te laten ontwikkelen. Ze leren objectief en door verschillende perspectieven genuanceerder te kijken. Erfgoedwijsheid sluit daarom ook goed aan bij persoonsvorming en burgerschap.

Erfgoedwijzer

Rond erfgoed is er altijd sprake van emoties. Denk bijvoorbeeld aan de zeehelden uit de Gouden eeuw die recentelijk (en soms letterlijk) van ‘hun voetstuk' zijn gevallen. Of de discussies die spelen over kerkklokken en de geluidsoverlast in de nacht. Je bent erfgoedwijs als je met een kritische blik leert kijken naar erfgoed. Wie vertelt mij dit? Welke meningen zijn er? Wat vind ik er zelf eigenlijk van?

Voor dit pilot project ontwikkelen we onder meer een toolkit voor in de klas. Leerlingen gaan aan de slag met erfgoed uit de directe omgeving: het is dichtbij en tastbaar. Ook komt er een scholingsmodule voor leerkrachten en erfgoedinstellingen.
Wil je meedoen aan de pilot, neem dan contact op met Dorien Wijstma.

Meer informatie

Ons project is gebaseerd op het onderzoek van het lectoraat Cultureel erfgoed van de Reinwardt Academie en Imagine IC die de methode Emotienetwerken ontwikkelde. Door verhalen, meningen, emoties, betekenissen te zien en horen, kun je de dynamiek en complexiteit rond tradities, museale collecties en oude gebouwen begrijpen.

Erfgoedwijzer wordt ontwikkeld en uitgevoerd door Landschap Erfgoed Utrecht in samenwerking met de Reinwardt Academie, Imagine IC, Plein C, Erfgoed Brabant, Erfgoed Gelderland, Erfgoedhuis Zuid Holland, het Nationaal Militair Museum en de Delteykschool. Het Fonds voor Cultuurparticipatie zorgt voor financiële ondersteuning. Het project loopt tot mei 2023.

> Artikel: Emotienetwerken van Hester Dibbits
> Website: Emotienetwerken van Reinwardt en Imagine OC

Bekijk het webinar Emotienetwerken
De commissie is zeer positief over dit project dat een frisse blik op erfgoededucatie heeft. Het project is van landelijke waarde.
Fonds voor Cultuurparticipatie Commissie Mediakunst- en Erfgoededucatie

Wil je meer weten?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager erfgoed en onderwijs 030 - 2219773 D.Wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl

Wil je meer weten?

Caroline helpt je graag verder

Caroline Matla

Adviseur erfgoed en onderwijs 030 - 2219786 c.matla@landschaperfgoedutrecht.nl