Word donateur Vrijwilligerswerk
Meldpunt 2000X800 Augustus Alexander Van De Bunt
Utrechts erfgoed

in kaart brengen

Meldpunt Archeologie

Iedereen die in de provincie Utrecht een vondst doet, moet dit melden bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht. Het meldpunt legt archeologische vondsten vast en biedt advies en hulp. De mensen van het meldpunt onderzoeken de achtergrond en de betekenis van de vondst en zorgen voor de registratie ervan.

Het Meldpunt Archeologie helpt
Bij het Meldpunt Archeologie kun je melding maken van archeologische vondsten. Wij zorgen voor de registratie van de vondsten en bieden van advies en ondersteuning aan archeologische werkgroepen. Ook kunnen we ervoor zorgen dat er bekendheid wordt gegeven aan bijzondere vondsten. De registratie bestaat uit het fotograferen ervan en opname in het Landelijke Informatie Systeem (Archis3) en in de Europese Database van PAN. De vinder ontvangt een een rapportage over deze acties. 

Iets gevonden?
Stuur een mail naar meldpunt.archeologie@landschaperfgoedutrecht.nl of bel 030 220 5534. Iets gevonden buiten de provincie Utrecht? Dan verwijzen je graag door naar de site van PAN. Bekijk ook onze folder.

Vondst van de Schervendokter

Een schat, een mysterie, een opgraving. In de Vondst van de Schervendokter op verhalenplatform UtrechtAltijd vertelt archeoloog Alexander van de Bunt elke maand meer over bijzondere ontdekkingen uit de provincie Utrecht. Klik hieronder op Vondst van de Schervendokter en bekijk alle verhalen.

Heb je zelf een archeologische vondst gedaan en wil je ook terechtkomen in een aflevering van de Schervendokter? Neem dan contact op met Alexander.

Vondst van de Schervendokter

Zelf aan de slag

PAN, ofwel Portable Antiquities Netherlands, is een database waarin vondsten van particulieren worden opgeslagen en gepubliceerd. Heb je een eigen archeologische collectie, kom je uit Utrecht en wil je je vondsten in PAN aanmelden, dan kunnen wij een account voor je aanmaken.

Wanneer je account is aangemaakt, geeft de Vrije Universiteit je invoerrechten en kun je je vondsten invoeren. Wij kunnen je verder helpen bij vragen over vondstdeterminatie, fotografie en invoer. De validatie van vondsten wordt uitgevoerd door specialisten van de Vrije Universiteit en database NUMIS.

Een PAN-account aanvragen

Meer weten?

Neem contact op met Alexander

Alexander van de Bunt

Adviseur archeologie 030 - 2219771 a.vandebunt@landschaperfgoedutrecht.nl