Word donateur Vrijwilligers
Utrechts erfgoed

in kaart brengen

Meldpunt Archeologie

Doe je een bodemvondst in de provincie Utrecht, meld dit dan bij het Meldpunt Archeologie. De medewerkers van het meldpunt onderzoeken en registreren de vondst. Het meldpunt ondersteunt zowel mensen die een vondst doen als archeologische werkgroepen.

Registratie van vondsten

Het meldpunt zorgt voor de registratie van de vondsten door ze te fotograferen en op te nemen in het Landelijke Informatie Systeem Archis3 en de Europese Database van PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). De vinder ontvangt een rapportage over deze acties. Ook helpen we bij de bekendheid voor bijzondere vondsten door het zoeken van publiciteit en het maken maken van verhalen voor verhalenplatform UtrechtAltijd.

Iets gevonden?
Stuur een mail naar meldpunt.archeologie@landschaperfgoedutrecht.nl of bel 030 220 5534. Iets gevonden buiten de provincie Utrecht? Dan verwijzen je graag door naar de website van PAN

Vondst van de Schervendokter

Een schat, een mysterie, een opgraving. In de Vondst van de Schervendokter op verhalenplatform UtrechtAltijd lees je over bijzondere ontdekkingen uit de provincie Utrecht. Klik hieronder op Vondst van de Schervendokter en lees de verhalen.

Heb je zelf een archeologische vondst gedaan en wil je ook terechtkomen in een aflevering van de Schervendokter? Neem dan contact op met UtrechtAltijd via info@utrechtaltijd.nl.

Vondst van de Schervendokter

Zelf aan de slag

PAN, ofwel Portable Antiquities Netherlands, is een database waarin vondsten van particulieren worden opgeslagen en gepubliceerd. Heb je een eigen archeologische collectie, kom je uit Utrecht en wil je je vondsten in PAN aanmelden, dan kunnen wij een account voor je aanmaken.

Wanneer het account is aangemaakt, kun je je vondst invoeren. Wij kunnen je ook helpen bij vragen over vondstdeterminatie, fotografie en invoer. De validatie van vondsten wordt uitgevoerd door specialisten van de Vrije Universiteit en database NUMIS.