Doneer Vrijwilligers
Utrechts erfgoed

in kaart brengen

Meldpunt Archeologie

Vind je iets in de bodem van de provincie Utrecht en weet je niet wat het is, klop dan aan bij het Meldpunt Archeologie. De medewerkers van het meldpunt onderzoeken wat de vondst en helpen bij de registratie ervan. Bij het Meldpunt Archeologie kunnen zowel individuen als archeologische werkgroepen terecht.

Registratie van vondsten
Het meldpunt zorgt voor de registratie van de vondsten in het Landelijke Informatie Systeem Archis3 en de Europese Database PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). De archeologen van het meldpunt helpen ook bij de bekendheid van de vondsten via de publiciteit en een verhaal op geschiedenisplatform UtrechtAltijd.

Iets gevonden?
Stuur een mail naar meldpunt.archeologie@landschaperfgoedutrecht.nl of bel 030 220 5534. Iets gevonden buiten de provincie Utrecht? Dan kun je contact opnemen met PAN.

Vondst van de Schervendokter

Een schat, een mysterie, een opgraving. In de Vondst van de Schervendokter op verhalenplatform UtrechtAltijd lees je over bijzondere ontdekkingen uit de provincie Utrecht. Klik hieronder op Vondst van de Schervendokter en lees de verhalen.

Heb je zelf een archeologische vondst gedaan en wil je ook terechtkomen in een aflevering van de Schervendokter? Neem dan contact op met UtrechtAltijd via info@utrechtaltijd.nl.

Vondst van de Schervendokter

Zelf aan de slag

PAN is een database waarin vondsten van particulieren worden opgeslagen en gepubliceerd. Heb je een archeologische collectie, kom je uit Utrecht en wil je je vondsten aanmelden, dan kunnen wij een account voor je aanmaken.

Wanneer het account is aangemaakt, kun je je vondst invoeren. Wij kunnen je ook helpen bij vragen over vondstdeterminatie, fotografie en invoer. De validatie van vondsten wordt uitgevoerd door specialisten van de Vrije Universiteit en database NUMIS.

Wil je weten hoe het invoeren of de app hiervan werkt?
> Bekijk de invoerhandleiding van PAN
> Bekijk de app handleiding van PAN

Meer weten?

Neem contact op met Anton Cruysheer