Doneer Vrijwilligers
De Romeinse Limes

noordgrens van het Romeinse Rijk

De Romeinse Limes in Utrecht

Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse Rijk - de Romeinse Limes - dwars door de provincie Utrecht. De Romeinse Limes werd in UNESCO werelderfgoed. Met het platform Romeinse Limes Utrecht ondersteunen we het publieksbereik, de educatie en de netwerkvorming rondom de Neder-Germaanse Limes. We werken hierin ook samen met Romeinse Limes Nederland en de erfgoedhuizen van de provincies Zuid-Holland en Gelderland.

De Romeinse Limes in Utrecht

De Romeinse Limes volgde vroegere waterwegen zoals de Rijn. In de provincie Utrecht kun je de volgende plekken met Romeins erfgoed bezoeken:

Alexanders ArcheoVlog

In 2021 startte archeoloog Alexander van de Bunt met zijn ArcheoVlog. De plek van Alexanders eerste vlog is fort Fectio bij Bunnik. Hij neemt de kijker mee naar de tijd van de Romeinen en vertelt hoe het er zo'n 2000 jaar geleden aan toe ging op dit grootste fort dat in Nederland is ontdekt. 

Wat doet Landschap Erfgoed Utrecht?

  • Landschap Erfgoed Utrecht is partner van Romeinse Limes Nederland (RLN).
  • De Romeinse Limes is één van de onderwijs canonvensters. Voor leerlingen van groep 6 ontwikkelden wij het educatieproject Langs de Limes.
  • Voor een bundeling van activiteiten, zetten wij met Romeinse Limes Nederland het Netwerk Romeinse Limes Utrecht op. Dit netwerk organiseert elk kwartaal een bijeenkomst.
  • Voor vrijwilligersorganisaties die zich bezighouden met de Romeinse geschiedenis, ontwikkelden Stichting Romeinse Limes Nederland en RomeinenNU het handboek ‘Communicare’.

Meer weten?

Anton helpt je graag verder