Doneer Vrijwilligers
De Romeinse Limes

noordgrens van het Romeinse Rijk

De Romeinse Limes in Utrecht

Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse Rijk - de Romeinse Limes - dwars door de provincie Utrecht. In de eerste eeuw na Christus begonnen de Romeinen aan de bouw van tientallen forten en andere versterkingen. Zo konden zij voorkomen dat vijanden uit het noorden hun machtige rijk binnendrongen. De Romeinse Limes was vijf eeuwen lang de grens tussen het Romeinse Rijk en Germanië. In 2021 werd de Romeinse Limes UNESCO werelderfgoed.

De Romeinse Limes in Utrecht

De noordgrens in onze provincie liep van Wijk bij Duurstede naar Utrecht en Woerden. De Limes volgde vroegere waterwegen zoals de Rijn. De volgende plekken met overblijfselen van Romeins erfgoed kun je bezoeken:

Alexanders ArcheoVlog

In 2021 startte archeoloog Alexander van de Bunt met zijn ArcheoVlog. De plek van Alexanders eerste vlog is fort Fectio bij Bunnik. Hij neemt de kijker mee naar de tijd van de Romeinen en vertelt hoe het er zo'n 2000 jaar geleden aan toe ging op dit grootste fort dat in Nederland is ontdekt. 

Wat doet Landschap Erfgoed Utrecht?

  • Landschap Erfgoed Utrecht is partner van Romeinse Limes Nederland (RLN).
  • De Romeinse Limes is één van de onderwijs canonvensters. Voor leerlingen van groep 6 ontwikkelden wij het educatieproject Langs de Limes.
  • Voor een bundeling van activiteiten, zetten wij met Romeinse Limes Nederland het Netwerk Romeinse Limes Utrecht op. Dit netwerk organiseert elk kwartaal een bijeenkomst.
  • Voor vrijwilligersorganisaties die zich bezighouden met de Romeinse geschiedenis, ontwikkelden Stichting Romeinse Limes Nederland en RomeinenNU het handboek ‘Communicare’.

Meer weten?

Anton helpt je graag verder