Word donateur Vrijwilligerswerk
Digitaal Fit Fotograferen
Screenshot van het NDE-filmpje 'Digitaal fit - wat is jouw conditie?'

Digitaal erfgoed

De wereld digitaliseert in een hoog tempo. Dit is van invloed op hoe wij met elkaar communiceren, maar ook hoe wij met ons erfgoed en onze collecties omgaan. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe kennis en afspraken hoe we onze collecties voor de toekomst kunnen behouden.

Steunpunt digitalisering

Ben je als erfgoedinstelling bezig met het digitaliseren van je collectie? Dan kun je vragen hebben als: Welke software kan ik het beste gebruiken om de collectie te registreren? Hoe kan ik de auteursrechten goed regelen? Of: Hoe zorg ik voor een goede online zichtbaarheid? Met dit soort vragen kun je terecht bij Marianne de Rijke en Mieke Heurneman, de digitaal-erfgoed-coaches van het Steunpunt Digitalisering bij Landschap Erfgoed Utrecht. Zij helpen bij vragen over het zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van je gedigitaliseerde collectie. Marianne voor de musea en Mieke voor historische verenigingen en archiefdiensten. Ben je actief in een ander erfgoedveld, dan kun je ook bij ons terecht.

Sluit je aan bij het Netwerk Digitaal Erfgoed

De coaches werken vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed. Het doel is om de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed te verbeteren. De gebruiker staat centraal en samenwerking is onmisbaar. Kernwaarden zijn ‘open, verbonden en innovatief’.

Sta jij ook achter deze principes? Onderteken dan het Manifest en laat op deze manier zien dat je deel wilt uitmaken van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Landschap Erfgoed Utrecht zette op 4 oktober 2018 tegelijk met de andere erfgoedhuizen zijn handtekening onder het Manifest.

Historische vereniging of archief?

Mieke helpt je graag verder

Mieke Heurneman

Adviseur geschiedenis en onderwijs / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219770 m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl

Museum?

Marianne helpt je graag verder

Marianne de Rijke

Senior adviseur musea en erfgoed / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219782 M.deRijke@landschaperfgoedutrecht.nl