Doneer Vrijwilligers
Digitalisering

Houdbaar, Bruikbaar, Zichtbaar maken van je online collectie

Digitalisering: Houdbaar, Bruikbaar, Zichtbaar maken van je online collectie

De wereld digitaliseert in een hoog tempo. Dit is van invloed op hoe wij met elkaar communiceren, maar ook hoe wij met ons erfgoed en onze collecties omgaan. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe kennis en afspraken over hoe we onze collecties voor de toekomst kunnen behouden.

Steunpunt digitalisering

Ben je als erfgoedorganisatie bezig met het digitaliseren van je collectie? Dan kun je vragen hebben als: Welke software kan ik het beste gebruiken? Hoe kan ik de auteursrechten goed regelen? Hoe zorg ik voor online zichtbaarheid? Met dit soort vragen kun je terecht bij de digitaal-erfgoed-coaches Marianne de Rijke en Mieke Heurneman. Zij helpen bij vragen over het zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van je gedigitaliseerde collectie. Marianne voor de musea en Mieke voor historische verenigingen en archiefdiensten.

Sluit je aan bij het Netwerk Digitaal Erfgoed

De digitaal-erfgoed-coaches werken vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed. Het doel is om de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed te verbeteren. Daarbij staat de gebruiker centraal en is samenwerking onmisbaar. Kernwaarden zijn ‘open, verbonden en innovatief’.

Sta jij ook achter deze principes? Onderteken dan het Manifest en laat op deze manier zien dat je deel wilt uitmaken van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Manifest Netwerk Digitaal Erfgoed

NDE-compatibel werken en de Versnellingsregeling

Je erfgoed digitaal beschikbaar maken en toch niet gevonden worden? Dat is ontzettend jammer. Gelukkig is er een oplossing: door allemaal te werken volgens dezelfde afspraken en standaarden kun je dit erfgoed wél toegankelijk maken voor een groot publiek. Dit noemen we ‘NDE-compatibel werken’.

Dat betekent dat je:

Verschillende softwareleveranciers hebben hun systeem al NDE-compatibel gemaakt of zijn daarmee bezig. Om jouw data NDE-compatibel te maken of over te stappen op een NDE-compatibel collectieregistratiesysteem kun je gebruik maken van de Versnellingsregeling bij het NDE. Een stappenplan laat zien wat daarvoor nodig is.

Historische vereniging of archief?

Mieke helpt je graag verder

Mieke Heurneman

Adviseur geschiedenis en onderwijs / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219770 m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl

Museum?

Marianne helpt je graag verder

Marianne de Rijke

Senior adviseur musea en erfgoed / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219782 M.deRijke@landschaperfgoedutrecht.nl