Datawerkplaats
De Datawerkplaats helpt bij het opschonen van collectiedata. In nagenoeg elke collectieregistratie komt vervuiling voor: bijvoordeeld de naam van een persoon is op verschillende manieren geschreven of periodes worden op verschillende manieren aangeduid: 17e eeuw, 17de eeuw, 1600-1700. Dit zorgt voor onvolledige resultaten bij zoekopdrachten. Dit is van belang wanneer je je collectie online wilt presenteren of wanneer je de overstapt naar een (ander) collectieregistratiesysteem.
Wat kan de Datawerkplaats voor jouw organisatie betekenen?
De digitaal-erfgoed-coaches Mieke Heurneman en Marianne de Rijke staan samen met datacleaner Nynke Kuipers klaar om met jou te bekijken welke stappen je kunt zetten om je collectiedata (nog) beter op orde te krijgen.
De Datawerkplaats biedt verschillende vormen van ondersteuning:
- Praktische ondersteuning bij het opschonen en verbeteren van de collectieregistratie.
Dit gebeurt hands-on op locatie of online, op basis van een afgebakende casus. Bijvoorbeeld bij de keuze van terminologiebronnen, het matchen van begrippen, plaatsen en namen via het Termennetwerk of het werken met OpenRefine. - Adviesgesprekken en informatie via de website en Erfgoed Nieuwsbrief.
- Workshops/trainingen. Houd hiervoor de Erfgoed Nieuwsbrief en onze Agenda in de gaten.
Wie kan gebruik maken van de Datawerkplaats?
Iedere Utrechtse erfgoedorganisatie die de NDE-principes onderschrijft kan gebruik maken van de Datawerkplaats. Dat betekent dat jouw erfgoedorganisatie het NDE-Manifest heeft ondertekend.
Vragen? Stel ze gerust!
Heb je vragen over het opschonen van je collectiedata? Stel ze gerust aan de digitaal-erfgoed-coaches Marianne de Rijke en Mieke Heurneman.