Doneer Vrijwilligers

Archieven

De archieven bewaren een schat aan bronnen en informatie voor de lokale geschiedenis. Samen met de musea en de historische verenigingen zijn zij de schatbewaarders van het Utrechtse roerende erfgoed. Dit zijn de regionale en gemeentelijke archieven in de provincie Utrecht:

In deze factsheet lees je wat Landschap Erfgoed Utrecht met en voor archieven doet.

Onderzoekstips

  • Veel literatuur over de provincie Utrecht is te vinden in de bibliotheekcatalogus van Het Utrechts Archief. Hierin zijn ook verwijzingen opgenomen naar artikelen uit tijdschriften van historische verenigingen die op internet te raadplegen zijn en eerder opgenomen waren in het inmiddels opgeheven Stichts Algemeen Bibliografisch Netwerk (SABINE).
  • Via Delpher.nl van de Koninklijke Bibliotheek kun je zoeken in gedigitaliseerde Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften
  • Via Archieven.nl kun je zoeken in collecties van 88 aangesloten archiefinstellingen
  • Wie was wie is een goed startpunt voor genealogisch onderzoek
  • Op Wat staet daer kun je oefenen in het ontcijferen van oude handschriften.
  • Via het platform Transkribus kun je handgeschreven teksten automatisch laten transcriberen. Het Utrechts Archief deed een pilot en maakte een filmpje over Transkribus waarin beknopt wordt uitgelegd hoe het werkt.
  • De Cultuurhistorische Atlas Provincie Utrecht (CHAT) bevat veel waardevolle informatie voor lokaal historisch onderzoek. Je vindt hier een PDF van het boek Tastbare Tijd en allerlei kaarten met informatie over het provinciaal erfgoedbeleid en belangrijke thema’s daarin, een overzichtskaart Cultuurhistorie en een aantal gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaarten.

Liever persoonlijk contact?

Mieke helpt je graag verder

Mieke Heurneman

Adviseur geschiedenis en onderwijs / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219770 m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl