Doneer Vrijwilligers

Bestuur en beleid

Als bestuurslid van een historische vereniging krijg je te maken met allerlei zaken die nodig zijn om de vereniging goed te laten draaien: het maken en uitvoeren van beleid, de organisatie van je vereniging, het aansturen van vrijwilligers of wettelijke regels.

WBTR
Op 1 juli 2021 is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen ingevoerd. Ook als bestuur van een historische vereniging moet je voldoen aan de regels van deze wet. Hier vind je meer informatie over de WBTR voor landschaps- en erfgoedorganisaties.

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Ook als historische vereniging moet je je houden aan de AVG. Je hebt er op verschillende manieren mee te maken. Hoe ga je om met persoonsgegevens van je leden en andere contacten? Maar ook: welke onderdelen van je collectie bevatten informatie die onder de AVG valt en wat mag je wel/niet publiceren? Hier vind je meer informatie en een checklist voor erfgoedinstellingen.

Vrijwilligers
Het is niet altijd makkelijk om nieuwe vrijwilligers te vinden voor bestuursfuncties of werkzaamheden waarvoor specifieke kennis nodig is (bijv. digitalisering). En ook de vrijwilligers die al actief zijn voor je vereniging hebben aandacht nodig. Hoe is dit geregeld bij je eigen vereniging? Wat kun je nog meer doen? Het Steunpunt Vrijwilligerswerk bij Landschap Erfgoed Utrecht kan je verder helpen met vragen omtrent de werving en management van vrijwilligers. Ook kun je op deze website vrijwilligersvacatures plaatsen. Dat kan ook op erfgoedvrijwilliger.nl

Leestips
Bijvoorbeeld deze modules uit het Handboek voor historische verenigingen van Erfgoed Gelderland:

Liever persoonlijk contact?

Mieke helpt je graag verder

Mieke Heurneman

Adviseur geschiedenis en onderwijs / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219770 m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl