Musea

Beheert u een museum of bent u erin werkzaam en zoekt u informatie over de uitvoering van de diverse museumtaken? Kijkt u dan eens op de website van het Landelijk Contact van Museumconsulenten, ook wel de digitale museumconsulent. Hier is een schat aan informatie, nuttige tips, links en filmpjes te vinden over het museumvak.

Onder het kopje Uw museum vindt u informatie over o.a. bedrijfsvoering, het gebouw, collectiebeheer en publieksbereik en publieksbegeleiding. Onder personeel en organisatie is het vrijwilligersbeleid opgenomen, een van de speerpunten in de ondersteuning door Landschap Erfgoed Utrecht. Onder de noemer Een museum oprichten staat o.a. hoe u de collectie registreert en tips over behoud en beheer. Is uw museum geregistreerd of wilt u juist uw museum op laten nemen in het Museumregister dan staat onder U en het Museumregister waar u aan moet denken.

Educatietoolkit
Museumeducatoren passen diverse didactische methodes en werkvormen toe. Rondleidingen en speurtochten kennen de meesten wel, maar er is zoveel meer! Het is handig om als educator uw gereedschapskist te vullen met een breed scala aan methodieken en good practices, zodat u eruit kunt putten wanneer u ze nodig heeft. Kijk hier voor de educatietoolkit.Vindt u niet wat uw zoekt? Of wilt u een keer een afspraak om uw vragen te bespreken? Neem dan contact op met Marianne de Rijke die namens Landschap Erfgoed Utrecht deel uitmaakt van het Landelijk Contact van Museumconsulenten.

Hulp bij Vrijwilligersmanagement
Heeft u vragen over vrijwilligersmanagement en wilt u een keer bespreken wat LEU daarin voor uw organisatie kan betekenen? Dan kunt u daarvoor een afspraak maken met Marianne de Rijke.

Wat we bieden:

  • Doornemen van uw vrijwilligersbeleid en advies daarover
  • Advies over opzet van vrijwilligersbeleid als dat nog niet geformuleerd is
  • Advies over opzetten van werkgroepen
  • Advies over communicatie en vrijwilligers
  • Plaatsing van uw museum op de provinciale kaart als middel bij werving, zie: http://www.landschaperfgoedutrecht.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersgroepen/
  • Knelpunten boven water te krijgen door workshop ‘klaag- en juichmuur’ (offerte op aanvraag)
  • Maatwerk door coaching van vrijwilligers en coördinatoren (offerte op aanvraag)
  • Voorbeeldformulier van vrijwilligersovereenkomsten
  • Cursussen Rondleiden, Gastvrijheid of aansluiten bij het basisonderwijs (offerte op aanvraag)