Veilig Erfgoed
Wateroverlast, brand of stormschade: je wilt het te allen tijde voorkomen voor je erfgoedcollectie die je wilt behouden voor nu en de toekomst. Wat zijn de risico’s die je als erfgoedorganisatie kunt lopen? Wat kun je zelf doen om schade na een calamiteit zoveel mogelijk te voorkomen? Wat kun je of moet je zelfs overlaten aan de hulpdiensten? Heb je voldoende spullen om collectiehulpverlening (CHV) te bieden?
Project Maatschappelijke Weerbaarheid
Binnen de Rijksoverheid is onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het ministerie van Defensie het project Maatschappelijke Weerbaarheid ingericht. De noodzaak om ons voor te bereiden op een (hybride) conflict met Rusland groeit steeds verder. Nederland is steeds vaker doelwit van hybride aanvallen en de dreiging tegen onze vitale infrastructuur, economische veiligheid, het democratische proces en (digitale) netwerk- en informatiesystemen neemt toe.
Doelen
- Intensiever en geïntegreerd te communiceren over de urgentie, aard en omvang van de dreiging, de impact op Nederland en de noodzaak van voorbereiding;
- Verkennen hoe de overheid, het bedrijfsleven en burgers tot een gezamenlijke aanpak kunnen komen in het kader van een militaire en hybride dreiging en welke vervolgstappen in dit kader nodig zijn.
Taskforce Veilig Erfgoed
De Taskforce Veilig Erfgoed waar wij met de koepelorganisatie Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN) deel van uit maken, heeft als doel om de erfgoedsector weerbaarder te maken tegen dreiging van een (hybride). Daarbij is er een primaire inzet op zelfredzaamheid. Het ministerie van OCW onderzoekt hoe medeoverheden en de sector hierin gefaciliteerd kunnen worden.