Doneer Vrijwilligers
Zelf aan de slag

met erfgoed, in de klas

Aan de slag met erfgoed

leer meer over je eigen omgeving

Lesvoorbeelden en inspiratie

Ben je benieuwd wat je met erfgoed in de klas kunt doen? Hieronder vind je inspirerende erfgoedlessen, korte energizers en andere leuke ideeën. Heb je zelf tips? Stuur deze dan naar onderwijs@landschaperfgoedutrecht.nl.

Erfgoed doen! - lesvoorbeelden voor groep 1-8

Naast de lessen van het Cultuurprogramma, hebben we een laagdrempelige website met voorbeeldlessen ontwikkeld: Erfgoed doen! Hier vind je verschillende erfgoedlessen voor het basisonderwijs die je in de klas of buiten in je eigen omgeving kunt geven. Zo ontdekken leerlingen verhalen over de plek waar ze wonen en waarom hun omgeving er zo uitziet.

Ga naar Erfgoed doen!

Erfgoedwijzer met de klas

Erfgoedwijs? Wat is dat dan?
Erfgoedwijsheid gaat over hoe iets erfgoed wordt en je inleven over welke belangen en emoties kunnen spelen rond erfgoed. Er zijn voor alle groepen 1 tot en met 8 voorbeeldlessen om met een erfgoedwijze blik te leren kijken. Hiermee trainen leerlingen vaardigheden zoals kritisch nadenken, inlevingsvermogen, gespreksvoering en een eigen mening vormen. Met deze lessen verbindt je op originele manier doelen van burgerschap, taal en geschiedenis aan erfgoed uit de omgeving! 

Ga naar Erfgoedwijzer met de klas

Erfgoed-snacks

Wil je als leerkracht in het basisonderwijs meer met erfgoed doen in de klas, maar heb je geen tijd om er hele lessen aan te wijden? Doe dan een erfgoed-snack en ga op een creatieve manier aan de slag met erfgoed uit je omgeving! Per groep zijn er korte video's om mee aan de slag te gaan. Op ons YouTube kanaal vind je zes leuke video's.

Bekijk de erfgoed-snacks

Wegwijzer archeologie

Een opgraving vlakbij een school is een mooie kans om als schoolklas van dichtbij het werk van archeologen te bekijken. Voor scholen, gemeenten en opgravingsbedrijven hebben we wegwijzers gemaakt. 

Hoe weet je welke partijen je hiervoor moet benaderen? En welke stappen moet je daarbij nemen? Deze wegwijzers helpen je daarbij!

Lees meer

Meer doen met je culturele omgeving

Leren kan uit een boek, maar hoe mooi is het om te leren in en met je eigen omgeving? Het is immers de plek waar leerlingen wonen, spelen, leren, onderzoeken, ontdekken en spelen. En het is datgeen wat de kinderen verbindt. Wat leerlingen ontdekken en wie ze ontmoeten, zijn dikwijls herinneringen die ze voor altijd met zich meedragen.

Ga naar Meer doen met je culturele omgeving

Verover je omgeving

Wil je samen met je team ontdekken wat voor cultureel erfgoed je in je omgeving hebt? Wij hebben een handige kaart ontwikkeld waarin je samen met je collega's de omgeving leert kennen. Je maakt op een speelse manier gebruik van elkaars kennis. Maar ook met je leerlingen is dit een handig middel om je eigen woonplaats te ontdekken. 

Wil je ook een kaart bestellen? Neem dan contact op met Dorien Wijstma.

Liever persoonlijk contact?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager erfgoed en onderwijs 030 - 2219773 d.wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl