Doneer Vrijwilligers
Klompenpaden blijven populair

meer wandelingen in 2023

Klompenpaden blijven populair

do 29 februari 2024 16:30

Wandelen over Klompenpaden blijft populair. Het aantal online klompenpaden fans en betrokken vrijwilligers namen weer flink toe in 2023. Er werden het afgelopen jaar 755.000 wandelingen gemaakt over de 157 Klompenpaden, bijna evenveel als in 2022. Een hoogtepunt in 2023 was het bezoek van het koninklijk paar aan het Appelpad in de Gelderse Vallei op 31 augustus.

Dankzij de inzet van de ruim 1.650 enthousiaste vrijwilligers liggen de 2.425 kilometers Klompenpad er altijd goed bij. De onmisbare vrijwilligers repareren overstapjes en paaltjes, snoeien en maaien, ruimen zwerfvuil op en zijn aanspreekpunt voor de grondeigenaren die zo’n 2.000 terreinen openstellen voor wandelaars.

Online en offline populair
Het aantal online fans is inmiddels zo’n 16.000 op Facebook en 1.700 op Instagram. Deze mensen krijgen wekelijks wandelinspiratie en actuele informatie in hun tijdlijn. De populariteit van de Klompenpaden is ook te zien in andere media. De veel geprezen tv-serie ‘Klaas op Klompen’ bij Omroep Gelderland heeft alweer een derde seizoen en auteur Wim Huijser leverde afgelopen jaar zijn derde Klompenpadenboek op.

In 2023 kwamen er 14 nieuwe Klompenpaden bij. Dit is mede te danken aan dorpsbewoners die vaak vol trots de verhalen over hun omgeving vertellen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkelen de Klompenpaden. De organisaties adviseren wandelaars om, voor ze op pad gaan, de gratis Klompenpaden app te downloaden of klompenpaden.nl te raadplegen voor actuele informatie. Deze website geeft ook impressies van de paden, laat gastenreacties zien en folders en routekaartjes. In 2024 wordt deze website vernieuwd.

Klompenpaden lang en kort
Klompenpaden zijn op allerlei plekken in de provincies Gelderland en Utrecht. Zo zijn er langere routes van 19, 21 of 27 km en kortere van zo’n 3 tot 5 km waaronder 7 speciale Klompenpad KIDS. Ontdek de Klompenpaden zelf; van het Groene Hart tot aan de Achterhoek, en van Eemland tot aan de Betuwe. Er is voor elk wat wils!

Bekijk alle resultaten van de Klompenpaden in 2023. Volg Klompenpaden via Facebook (@Klompenpaden) en Instagram (@klompenpaden)

Liever persoonlijk contact?

Willemijn helpt je graag verder

Willemijn van Hees

Adviseur ecologie / Klompenpaden 030 - 221 97 12 w.vanhees@landschaperfgoedutrecht.nl