Doneer Vrijwilligers

Nieuw leven voor oude archeologische collecties

do 8 februari 2024 11:42

Het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht werkt samen met Museum Hoge Woerd en onderzoeksproject 'Constructing the Limes' van Universiteit Utrecht om de bijzondere archeologische collectie van het Provinciaal Utrechts Genootschap (PUG) te digitaliseren.

Onmisbare vrijwilligers
De collectie werd met name in de negentiende en vroeg-twintigste eeuw door leden van het genootschap verzameld en bevat zeer unieke vondsten uit met name de Romeinse tijd. Met de onmisbare hulp van de enthousiaste vrijwilligers van de Utrechtse ArcheoHotspot worden de collectiestukken geregistreerd in de landelijke database 'Portable Antiquties of the Netherlands' en digitaal ontsloten. Zo kan de professionele archeologie deze 'niet-gedocumenteerde' vondsten raadplegen in hun onderzoeken en kunnen archeologie-geïnteresseerden zien welke vondsten er in hun gemeente zijn gedaan.

Heb jij zelf een archeologische vondst gedaan?
Kom dan langs bij het maandelijkse archeologische spreekuur in Castellum Hoge Woerd (eerste vrijdag van de maand) of stuur een e-mail naar meldpunt.archeologie@landschaperfgoedutrecht.nl

Beeld: Een bijzondere Romeinse olielamp in de vorm van een voet uit de PUG-collectie (https://portable-antiquities.nl/pan/#/object/public/135806)

 

Meer over het Meldpunt Archeologie en Constructing the limes