Doneer Vrijwilligers
Gedeputeerde plant 600.000e boom

Gedeputeerde Mirjam Sterk plant 600.000e boom in de provincie en kondigt nog eens 700.000 extra bomen aan

do 7 maart 2024 16:00

De provincie Utrecht wil de komende jaren haast maken met het aanplanten van bomen. Dit zegt gedeputeerde Mirjam Sterk op een speciale boomplantdag ter ere van de 600.000e boom die  de grond ingaat in het kader van de provinciale bossenstrategie. "Hier blijft het niet bij", zegt Sterk. "Komende jaren gaan we nog eens investeren in 700.000 extra bomen." Het totaal aangeplante bomen komt dan uit op 1,3 miljoen in 2027.

Sterk zegt dit op het erf van Thara van Winden, een jonge melkveeboerin in Woerden die naast koeien ook paarden houdt. Dankzij een eerdere bomen-uitdeelactie heeft zij op haar erf een houtsingel weten aan te leggen. De houtsingel ligt rondom de paarden paddock en zorgt straks op zonnige dagen voor schaduw en op koude dagen voor beschutting tegen de wind. Van Winden is enthousiast over de aanplant: "Kijk eens hoe het landschap van zo’n houtsingel opknapt."

1,3 miljoen bomen in 2027
In de provincie Utrecht lopen meerder initiatieven die erop gericht zijn om bomen de ruimte te geven: de provinciale bossenstrategie, het Bomen Actieplan, Plan Boom en het kennisnetwerk Kleine Landschapselementen. De speciale boomplantdag in Woerden is georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Landschap Erfgoed Utrecht (LEU). Zij waren de afgelopen vier jaar verantwoordelijk voor verschillende bomenuitdeelacties in de provincie en stimuleringsmaatregelen als het kenniscentrum kleine landschapselementen. Ze wisten zo 170.000 bomen aan te laten planten, ruim een kwart van het totale aantal dat de afgelopen vier jaar is gerealiseerd.

Liever persoonlijk contact?

Hein helpt je graag verder

Hein Pasman

Adjunct-directeur / manager natuur en landschap 030 - 2219711 h.pasman@landschaperfgoedutrecht.nl