Doneer Vrijwilligers
Ruud Voest / AD

Geslaagd PAN-event 2024

ma 4 maart 2024 15:35

Op zaterdag 2 maart vond in de universiteitsbibliotheek op het Utrecht Science Park het PAN-event Utrecht 2024 plaats. Met een grote opkomst van enthousiaste en geïnteresseerde deelnemers was de dag een succes!

Kennismaken, uitwisselen en helpen
Tijdens het jaarlijkse PAN-event Utrecht komen (metaaldetectie)zoekers, archeologen, erfgoedprofessionals, vrijwilligers en onderzoekers samen om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen. Zoekers en vinders worden geholpen in het determineren, fotograferen en registreren van hun vondsten. Dit jaar konden vinders van Romeinse fibulae meedoen aan het XRF en Laser Ablation onderzoek van Constructing the Limes, het onderzoeksproject van Universiteit Utrecht.

Interessante vondsten
De deelnemers brachten interessante vondsten mee; van een intacte Romeinse ring met gemsteen en vroeg middeleeuwse munten tot een 19e-eeuwse kelderfles en Romeinse fibulae uit het heiligdom Herwen-Hemeling. Deelnemers konden in de universiteitsbibliotheek ook de prachtige tentoonstelling van gedrukte werken bekijken. Conservator Marco van Egmond stelde deze speciaal samen voor het PAN-event. De werken gaven een kijk op het Romeinse verleden van Nederland uit verschillende tijden; van de 16e eeuw tot heden.

Samenwerking
Het PAN-event Utrecht 2024 werd georganiseerd in samenwerking met Portable Antiquities of the Netherlands (PAN), Constructing the Limes, Universiteit Utrecht en de Nederlandse Vereniging voor Metaaldetectie (DDA). De gemeente Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Universiteitsbibliotheek Utrecht droegen bij aan het programma.

Liever persoonlijk contact?

Wouter helpt je graag verder

Wouter Hinrichs

Publieksarcheoloog 030-2219771