Doneer Vrijwilligers
Stichting Levende Historie Amersfoort

Winnaar Utrechtse Erfgoedprijs '24

Stichting Levende Historie Amersfoort winnaar Utrechtse Erfgoedprijs '24

do 23 mei 2024 11:00

Stichting Levende Historie Amersfoort wint de Utrechtse Erfgoedprijs 2024. De organisatie krijgt de prijs voor De Sterkste Schakel; een historische wandeling langs bijzondere Amersfoortse erfgoedlocaties waar (amateur) toneelspelers ter plekke dilemma’s uit het verleden tot leven brengen (re-enactment). De Erfgoedprijs is donderdag 23 mei uitgereikt door gedeputeerde Rob van Muilekom. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.500 euro verbonden, wat beschikbaar wordt gesteld door de provincie Utrecht.

In De Sterkste Schakel beleven bezoekers vier eeuwen Amersfoort aan de hand van vier "theatrale presentaties". De bezoekers trekken van locatie naar locatie en reizen zo als het ware door de tijd. Op elke erfgoedlocatie staat een moreel dilemma uit dat tijdperk centraal. Het publiek wordt op interactieve wijze uitgenodigd en uitgedaagd om met oplossingen te komen. De locaties zijn het Burgerweeshuis, de middeleeuwse Plompetoren, het Hofje Armen de Poth en de 17e-eeuwse Mannenzaal van het Sint Pieters & Bloklands Gasthuis.

Brug tussen heden en verleden
De jury roemt het participatief karakter van het winnende project. "Door bezoekers actief bij historische dilemma’s te betrekken, weet de stichting een brug tussen het heden en verleden slaan", zegt juryvoorzitter Ivo Brautigam (Landschap Erfgoed Utrecht). De Sterkste Schakel is een initiatief van vrijwilligers van Stichting Levende Historie en het Gilde Amersfoort (stadswandelingen) en de genoemde erfgoedlocaties. Ook jongeren weten volgens de stichting de weg naar dit project te vinden: als bezoeker of toneelspeler.

Over de Utrechtse Erfgoedprijs

De Utrechtse Erfgoedprijs is een initiatief van Landschap Erfgoed Utrecht en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht. De prijs wordt jaarlijkse toegekend aan organisaties die zich inzetten voor de bekendheid van erfgoed met een vernieuwend idee. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.500 euro verbonden.

De jury bestaat uit voorzitter Ivo Brautigam (directeur Landschap Erfgoed Utrecht), Lysette Jansen (directeur Nederlands Volksbuurtmuseum), Sheila Reda (junior curator Mauritshuis), Elisabeth Wiessner (netwerkcoördinator zichtbaar bij het NDE) en Marianne de Rijke (senior adviseur musea en erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht).

Partner Utrechtse Erfgoedprijs

Liever persoonlijk contact?

Marianne helpt je graag verder

Marianne de Rijke

Senior adviseur musea en erfgoed / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219782 M.deRijke@landschaperfgoedutrecht.nl