Doneer Vrijwilligers

Eerste kievitsei provincie Utrecht 2025 in Bunschoten

do 13 maart 2025 11:19

Het weidevogelseizoen is begonnen! Het eerste kievitsei van de provincie Utrecht werd 12 maart om 12.06 uur gevonden in Bunschoten door weidevogelvrijwilliger Jaap Scheenstra. De kievit van het desbetreffende nestje is nét begonnen met leggen: er lag nog maar één ei in. Na een aantal dagen is het nestje ‘af’ en zullen er vier kleine eitjes inliggen. Een kievit broedt 26-29 dagen. Het is in die periode heel erg belangrijk dat er rust heerst in de polder.

Vinden en beschermen
Jaap Scheenstra is vrijwilliger bij de weidevogelvereniging De Marel. Hij is al jaren vrijwilliger en zoekt elk jaar naar verschillende nesten. Ook van de grutto, tureluur en scholekster. Het kievitsnestje ligt op een prachtige plek. Het perceel is in pacht bij Richard Vedder en is eigendom van Wim Huygen. Bijna alle percelen tussen de Eem en de Maatweg hebben een zogenoemd beheerpakket afgesloten met Collectief Eemland om natuur in het boerenland te versterken. ‘Ook de buurman doet mee’, vertelt Vedder. ‘Wij kijken wat er mogelijk is. Zo hebben we een plasdras met aangrenzend kruidenrijk grasland met ruige mest, bouwland met mais, en kuikenland waar tot 15 juni niet wordt bewerkt of gemaaid.’ Het gebiedje is erg rijk aan vogels. Zo langs de weg tel je al 6 grutto’s, een heel stel tureluurs en zie je meerdere kievitmannetjes baltsen in de lucht.

De oorkonde, bokaaltjes en kievitspin voor de vinder.

Natuur in de polder: rust is essentieel
Agrarisch natuurbeheer is een samenwerking tussen boeren en een collectief. Collectief Eemland is één van de 40 agrarische collectieven in Nederland en actief in het gebied Bunschoten-Spakenburg en Eemnes, een echt weidevogelgebied. Het collectief werkt met 114 enthousiaste deelnemers samen om agrarische activiteit mogelijk te maken, terwijl weidevogels broeden. Een fietstochtje door de polder is daar een feest: de vogels vliegen letterlijk om de oren. De percelen zelf zijn ontoegankelijk en ook de agrariërs zelf komt er niet als er een rustperiode is ingesteld. Zo kunnen de weidevogels in alle veiligheid broeden. Verstoring door wandelaars bijvoorbeeld, kan de kans van predatie door grond- en luchtpredatoren verhogen en de oudervogels zijn meer gestrest. Daarnaast eten kuikens duizenden insecten per dag en drukken ze zich tegen de grond als er gevaar dreigt. In geval van gevaar kunnen ze te weinig eten binnen krijgen of zelfs verhongeren.

Weidevogelbescherming in de provincie Utrecht
Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt de 14 weidevogelgroepen in de provincie Utrecht. Samen beschermen deze groepen zo’n 5.500 legsels van weide- en andere poldervogels per jaar. De inzet van vrijwilligers is onmisbaar bij het beschermen van de nesten. Zo zoeken vrijwilligers nesten op en gaan zij mee met de boer tijdens het maaien om kuikens weg te vangen of om nesten heen te maaien. Lees meer over weidevogelbescherming in de provincie Utrecht.

Foto v.l.n.r.: Jaap Scheenstra (vinder), mevrouw Huygen en kleinkind (grondeigenaar) en Richard Vedder (agrariër).